Mer

  Obama sår tvil om Romneys bakgrunn

  De siste ukene har Obama-kampanjen for alvor trappet opp angrepene på Mitt Romney, i det som trolig er et forsøk på å ta vekk fokus fra dårlige økonomiske tall i USA. Obamas siste stikk har siktet inn på Romneys tid i Bain Capital, et venturekapitalselskap han ledet på 90-tallet.

  Foto: Gage Skidmore.

  Så langt i presidentvalgkampen har Romney brukt mye tid på å understreke sin sterke bakgrunn fra privat sektor, da blant annet i Bain Capital og som redningsmannen av vinter-OL i Salt Lake City. Romney mener at disse erfaringene – i motsetning til Obamas karriere i offentlig sektor – gjør ham unikt kvalifisert til å lede landet i dårlige økonomiske tider.

  Som en del av denne presentasjonen har Romney flere ganger uttalt at han forlot Bain Capital i februar 1999 for å ta over forberedelsene til OL. Men i følge en artikkel i Boston Globe viser dokumenter at Bain Capital listet Romney i toppledelsen helt frem til 2002.

  Bain Capital har selv uttalt at den tidligere guvernøren kun hadde en passiv rolle i selskapet i denne perioden, og at alle parter dermed opptrådte redelig i saken.

  Som FactCheck.org påpeker bidrar ikke Boston Globe artikkelen med noe som ikke allerede var kjent, men det har likevel implikasjoner for Romneys kandidatur.

  What does it matter?

  Dersom Romney hadde en mer aktiv rolle en først antatt har dette flere implikasjoner. For det første kan han få problemer med the Federal Election Commission (FEC) for å ha oppgitt feil informasjon vedrørende denne perioden (som er straffbart). For det andre, og kanskje viktigere, gir det Obama ytterligere skyts til å så tvil om Romneys bakgrunn.

  Flere Obama-surrogater har denne uken brukt linjen: ”enten løy han til FEC, eller så løy han til det amerikanske folk”.

  Uansett hvor mye sannhet der i disse beskyldningene har demokratene denne uken klart å distrahere Romney fra å levere sitt budskap om økonomien, samtidig som de har ytterligere bygget opp bildet av en motkandidat som er ”out of touch with the American people.”

  Beskyldningene om Bain kommer nemlig samme uke som Romney ferierte i luksuriøse Hamptons og demokratene har hamret Romney for å tilsynelatende ha kontoer på Cayman Islands.

  Obama, på sin side, har i år avlyst sin årlige ferie i likeså fjonge Martha’s Vineyard (…), muligens for å stå enda mer i kontrast til sin motstander.

  Grumsete bakgrunn bekymrer GOP

  Til tross for flere angrep fra demokratene på Romneys bakgrunn i privat sektor har han vært noe nølende med å slå tilbake. Som følge av dette rapporterer Politico nå at flere republikanere er begynt å bli bekymret for at Obama er i ferd med å forme bildet man sitter igjen med av Romney, spesielt hans bakgrunn fra finanssektoren.

  Twitter: @ThorSteinhovden

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også