Mer

  – Vi kan tape dersom dette fortsetter

  En passende omskrivning av Carl von Clausewitz, og vips: “Politics is War by other means.” (Official White House Photo by Pete Souza).

  Mitt Romney annonserte mandag at hans kampanje, sammen med GOPs sentrale komité, samlet inn 106,1 millioner dollar i juni. Dette er den høyeste månedlige summen noensinne i amerikanske presidentvalgkamper (så tidlig i valgkampen), og Romney har igjen vist at han blir en tøff utfordrer for Obama i november.

  På sin side samlet Obama og demokratene inn 71 millioner dollar, det beste resultatet for dem så langt i valgkampen. Likevel var dette andre måneden på rad at Romney fikk inn betydelig mer penger enn presidenten – 17 millioner mer i mai og 35 millioner mer i juni. Summen for juni er også 3 millioner dollar dårligere for Obama enn i samme måned i 2008, hvor McCain og GOP for øvrig fikk inn under halvparten av Romneys nye rekord.

  Engasjement for Romney

  Det gode resultatet kan tyde på at Romney har klart å skape engasjement blant republikanerne – i alle fall rike republikanere – selv om det gjerne sies han ikke kan engasjere sine egne. Som David Weigel hos Slate påpeker er det verdt å huske at Romney er betydelig mer konservativ enn McCain i 2008, og dermed kanskje mer fortrolig med høyresiden enn først antatt.

  Bekymring blant Obamas folk

  Etter at mandagens resultater ble kjent sendte Obama-kampanjen ut en advarsel til sine supportere med overskriften: ”vi kan tape dersom dette fortsetter.”

  Og demokratene har kanskje god grunn til å være bekymret. I den siste meningsmålingen utført at ABC og Washington Post ligger de to kandidatene helt likt foran valget. Dette kommer etter at republikanernes Super-Pacs har dominert fullstendig i innsamlingskampen i flere måneder. Nå som Romney også har begynt å dra i fra Obama på bidragsfronten kan det bli tøffere for presidenten å vinne gjenvalg. Nettopp dette poengterte Ann Marie Habershaw, lederen for Obama-kampanjen i gårsdagens e-post:

  – Dette er ingen spøk. Dersom vi ikke klarer å samle inn lignende summer som Romney blir det desto mye vanskeligere å vinne i november.

  Men det er også en god fundraisingsstrategi.

  Thor Steinhovden er AmerikanskPolitikk.no sin nye bidragsyter. Han er utdannet statsviter ved London School of Economics, og har nettopp vendt hjem til Norge etter flere år i USA.

  Twitter: @ThorSteinhovden

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også