Mer

  Arbeidsledigheten fortsatt på 8,2 %

  Juni er omme og arbeidsledighetstallene er oppdatert. Ledigheten ligger stødig på 8,2 %, men jobbtallene er dyster lesning for Obama.

  I juni kom det til 80,000 nye arbeidsplasser på det amerikanske jobbmarkedet, en svak oppgang fra mai – men langt mindre enn tidligere i år. Arbeidsledigheten ligger fortsatt på 8,2 %, noe som innebærer at omtrent 12,7 millioner amerikanere er arbeidsledige. 5,4 millioner av disse er såkalte langtidsledige (arbeidsledige i 27 uker eller mer). Ansettelser i privatsektor nådde sitt laveste punkt siden august i fjor.

  De såkalte «under-unemployment»-tallene, som inkluderer deltidsarbeidere som skulle ønske seg en fulltidsjobb samt folk som har gitt opp å lete, steg fra 14,8 til 14,9 %.

  Dårlige nyheter

  En av selvfølgelighetene i analysene av den pågående valgkampen er at økonomien blir en av de viktigste faktorene til høsten. Hvert månedsskifte fram til valget vil gi et nytt innblikk i situasjonen i arbeidsmarkedet, og er dermed å anse som et mini «referendum» om situasjonen i valgkampen.

  Stillstand i arbeidsledigheten og få nye jobber betyr ikke annet enn dårlig nytt for president Obama, og hans republikanske rival er selvsagt enig i det.

  Romney, mener – akkurat som han gjorde for en måned siden – at tallene er nok et eksempel på at Obama ikke er rette mannen for jobben. “It doesn’t have to be this way,” sa Romney i New Hampshire på fredag. “America can do better, and this kick in the gut has got to end.”

  Og hva hadde Obama å si midt under bussturen sin i Ohio?

  «I want to get back to a time when middle-class families and those working to be in the middle class have some security. That’s our goal. We’ve got to tap into the basic character of this country because our character has not changed even though we’ve gone through some tough times the past few years.”

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også