Mer

  VP-audition: Kelly Ayotte

  Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og New Hampshire-senator Kelly Ayotte nevnes med jevne mellomrom. Hva er hennes styrker og svakheter?

  Skjermbilde fra Ayottes «Meet Kelly Ayotte» video fra 2010-valgkampen.

  Styrker

  Kelly Ayotte er en ung (43) og fremadstormende kvinnelig senator fra vippestaten New Hampshire, en stat som er kjent for sin fiskale konservatisme. Det i seg selv plasserer tobarnsmoren på spekulasjonslista. Hun var en viktig støttespiller for Romney i god tid før primærvalget i New Hampshire tidligere i år, og New Hampshires tidligere justiminister (2004-2009) har jobbet hardt for å posisjonere seg i Senatet. Hun har vokst opp i en militærfamile, mannen Joseph er i nasjonalgarden (luftdivisjonen) og tjenestegjorde i Irak, og hun sitter i de følgende komiteene i Senatet: Armed Service, Budget, Commerce, og Small Business and Entrepreneurship. Ingen dum kombinasjon om hun blir Romneys nummer to, og utenrikspolitisk kan hun styrke Romney på et av hans svakeste punkter.

  Katolske Ayotte er det eneste kvinnelige pro-life medlemmet i Senatet, og hun har blant annet talt Romneys sak på den nylig avsluttede National Right to Life-konferansen. Et valg av Ayotte vil skaffe Romney en haug med medieoppmerksomhet, og hun vil effektivt kunne demme opp for demokratenes angrep om at Romney og republikanerne driver «a War on Women.» Hun vil representere et steg mot sentrum, og Ayotte vil i så fall bli den tredje kvinnelige visepresidentkandidaten (Geraldine Ferraro 1984, Sarah Palin 2008). Kanskje det endelig fungerer? Romney valgte en kvinne (Kerry Healey) som sin viseguvernør foran valget i Massachusetts i 2002, og hans langvarige rådgiver Beth Myers har fått i oppgave å lede VP-søket. Det behøver ikke å bety stort, men Romneys valg av den ukjente Healey (den gang 42 år gammel) er eneste gang Romney har vært i en lignende situasjon. Gjør han noe lignende denne gangen?

  Svakheter

  Takket være Sarah Palin eksisterer det – rettferdig eller ei – en skepsis mot å velge en ung og ukjent kvinne som Ayotte til visepresidentembetet. Ayotte har jobbet hardt for å unngå sammenligningen, og hun kan ikke se Russland fra hjemstedet sitt, for å si det på den måten. Palin støttet henne imidlertid i 2010, og Ayotte har minimalt med erfaring fra den nasjonale scenen. Palinsammenligningen vil garantert trekkes fram, og det vil by på unødvendig støy for Romney.

  Ayotte har kun én valgkamp under beltet, og søkelyset vil kaste senatoren og familien hennes ut i en ny, og brutal verden. Det vil samtidig stilles spørsmål ved om senatoren (som ble valgt i 2010) er klar til å bli president. Selv svarer hun at hun har mer erfaring enn da Obama ble valgt i 2008. Kelly Ayotte tilføyer heller ikke Mitt Romney noe geografisk, og Romney-Ayotte blir nordt-øst tungt (selv om det er lenge siden noen ble valgt for sin hjemstat. LBJ i 1960 kan sies å være ett eksempel). Dersom Romney ønkser å velge en kjedelig og trygg nummer to – slik ryktene fra Romneyland vitner om – svekkes Ayottes muligheter.

  Potensielt pinlig for Romney:

  «E-postskandalen«:

  According to an open records request made by Democratic operative Geoffrey Andersen and obtained by POLITICO, Ayotte’s calendar and e-mail correspondence were removed from the state attorney general’s computer system when she stepped down last summer.

  “You requested a copy of General Ayotte’s official schedule from June 1, 2003 to the present. The calendar was removed from the computer system when she left office and thus is not available for public disclosure. Her email correspondence was similarly removed from the system as of her departure date,” wrote Ann Rice, an associate attorney general in the Criminal Justice Bureau, in response to Andersen’s request.

  To tidligere TV-reklamer fra Ayotte:

  httpv://youtu.be/RXq1QIAMepQ

  httpv://youtu.be/UoDFWJw335Q

  Tidligere utgaver av «VP-audition»:

  Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Mitt Romney velger som sin visepresidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også