Mer

  VP-audition: Chris Christie

  Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og New Jersey-guvernør Chris Christie må vurderes. Hva er hans styrker og svakheter?

  New Jersey-guvernør Chris Christie, her sammen med Mitt Romney og New Hampshire-senator Kelly Ayotte (en annen VP-mulighet) i Exeter, New Hampshire 8. januar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  New Jersey-guvernør Chris Christie, her sammen med Mitt Romney og New Hampshire-senator Kelly Ayotte (en annen VP-mulighet) i Exeter, New Hampshire 8. januar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Styrker

  Den 49-år gamle New Jersey-guvernøren ble bønnfalt om å stille som presidentkandidat i forkant av republikanernes nominasjonskamp, og han sees som en velartikulert konservativ guvernør som ikke er redd for å tråkke folk på tærne. Den såkalte «truth telleren» støttet Romney allerede i oktober i fjor, og har siden den gang fått like mange spørsmål om et mulig visepresidentkandidatur som han fikk om presidentembetet. Han sees som en annerledes politiker, og firebarnsfaren Christie kan hjelpe Romney med å selge ideen om at Romney-Christie er de rette til å rydde opp ettersom de ikke har fartstid i hovedstaden.

  Et valg av Christie vil representere et steg mot sentrum med utgangspunkt i Christies egne posisjoner, mens mannens retorikk og framtoning paradoksalt nok også vil være et frieri til Tea Party-segmentet av partiet. Han vil bli en formidabel «angrepsbikkje,» dersom Romney finner ut at det er det han trenger for å overliste Obama og Biden. Christies «blue collar»-image vil også utgjøre en god balanse til Romneys vedvarende hvitsnipp-image, et bilde Obamakampanjen ikke har tenkt til å gi slipp på med det første. Det skader heller ikke at pila peker oppover for Christies popularitet i hjemstaten New Jersey.

  Svakheter

  Det åpenbare først: Vekten, og helsen. Christie ble innlagt på sykehus i fjor sommer etter at han fikk pustevansker, og helsen kommer til å bli et tema – selv om ikke alle vil snakke høyt om det. Han tar mye plass, ikke bare fysisk, og vil kunne overskygge mannen det er meningen at velgerne skal være mest engasjert for. Det kan også tenkes at entusiasmen for Christie henger mer sammen med hans image, enn hans faktiske posisjoner. Det kan begynne å ulme ute på høyresiden dersom han studeres nærmere. Christie liker også å si det han mener til enhver tid, noe som kan bli et problem i Romneyland der message-disiplin henger aller høyest. Guvernørjobben og løftet om å fullføre den ut tiden veide tungt da han bestemte seg for å ikke stille som presidentkandidat, men Christie har sagt at Romney er flink til å overtale folk.

  Christie kan ikke levere New Jersey til Romney, og geografisk kan to kandidater fra nord-øst bli litt skjevt. En populær republikaner i nord-øst er ikke nødvendigvis en salgbar republikaner andre steder i landet, noe Romney har tatt til hjertet i sin transformasjon etter at han forlot guvernørembetet i 2007. Med det sagt, så har Christie gjentatte ganger sagt at han ikke er noen «nummer to,» og i forsøkene på å legge en demper på alle presidentspekulasjonene gikk han så langt som å si at han ikke var klar til å bli president. Det er en meget uheldig kommentar med tanke på at Romneys første prioritet i jakten på sin visepresidentkandidat er å finne en som kan ta over presidentjobben fra dag én. Det hjelper heller ikke at Christie har en fortid som lobbyist (1998-2001).

  Potensielt pinlig uttalelse for Romney:

  «I don’t feel like I’m ready to be pre­si­dent.»

  Chris Christie, 4. november 2010.

  To tidligere valgkampvideoer fra Christie:

  httpv://youtu.be/2QQO3pQUOA4

  httpv://youtu.be/wN1acLW0Xmk

  Tidligere utgaver av «VP-audition»:

  Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Mitt Romney velger som sin visepresidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også