Mer

  Melby: En seier for Obama

  At helsereformen blir stående er en seier for Obama.

  Han har fått gjennomført en av de mest betydelige sosiale reformer i nyere amerikansk historie. Hadde Høyesterett kommet til en annen konklusjon ville derimot Obama stått ganske ribbet tilbake med hensyn til innenrikspolitiske resultater.

  Likevel er det høyst tvilsomt om høyesterettsavgjørelsen vil innebære noen tilgang for presidenten i valgkampen. Dette valget vil uansett dreie seg primært om økonomi og arbeidsplasser, og fortsetter den dystre utviklingen på dette området står Obama i åpenbar fare for å tape. Mye tyder også på at kampen mot helsereformen nå blir intensivert og at dette vil fungere som en ekstra motivasjon for det konservative USA.

  Ut fra deres oppfatning er helsereformen det fremste eksempel på føderalregjeringen stadig økende makt i det amerikanske samfunnet. Og at reformen blir stående kan derfor øke muligheten for at det kommende valget blir et prinsippoppgjør om USAs ideologiske veivalg. Trolig vinner Romney hvis dette blir tilfellet siden USA er et sentrum-høyre land.

  Men det er tvilsomt om den forsiktige og pragmatiske Romney vil føle seg vel med en slik strategi. I stedet synes han å satse alt på økonomi, og at folk er trøtte av Obama. Da gjør Romney seg helt avhengig av den økonomiske utviklingen. Kanskje lykkes han i så måte, men det er mer som tilsier at Romney må tilby velgerne et samlet ideologisk alternativ og ikke kun basere seg på motstand mot den sittende presidenten.

  Dagens vedtak i Høyesterett burde gjøre det lettere for Romney å formulere et samlet «small government» budskap, og senere i sommer velge en visepresident i tråd med en slik strategi. I så fall burde han opplagt velge Paul Ryan.

  Twitter: @svmelb

  Les også kommentarer fra Hilde Eliassen Restad, Alf Tomas Tønnessen og Are Tågvold Flaten.

  Svein Melby
  Svein Melby
  Seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier og skribent på AmerikanskPolitikk.no.

  Les også