Mer

  VP-audition: Bob McDonnell

  Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og Virginia-guvernør Bob McDonnell står på manges liste. Hva er hans styrker og svakheter?

  Virginia-guvernør Bob McDonnell avvsier ikke at han er interessert i jobben som Romneys VP. Foto: Gage Skidmore.

  Styrker

  Virginia-guvernør Bob McDonnell (58) gjør seg godt på TV, og vil i likhet med John Thune gi Romneys valgkampplakater er utpreget Dressmannpreg. Den katolske fembarnsfaren er også formann av Republican Governors Association (RGA), en posisjon der han har knyttet sterkere bånd til USAs 28 andre republikanske guvernører. McDonnell fikk i 2010 æresoppgaven å levere det republikanske tilsvaret til president Obamas State of the Union-tale (en oppgave også Bobby Jindal og Paul Ryan tidligere har fått), og er fortsatt populær i hjemstaten – vippestaten Virginia («A Commonwealth of Opportunity»). I tillegg til å representere en av høstens viktigste stater vil den tidligere oberstløytnanten gi Romney økt tyngde i militær-og sikkerhetsspørsmål, og det skader ikke at hans eldste datter har tjenestegjort i Irak.

  McDonnell, som i likhet med Romney ikke har fartstid i Washington, D.C., vant guvernørvalget i Virginia med 18 % i 2009, året etter at Obama slo John McCain med 7 % i samme stat. Han kan peke på at arbeidsledigheten i Virginia – som nå ligger på 5,6 % (mai 2012) – har gått ned med nesten 2 % siden han tok over som guvernør (fra 7,3 %). Bob McDonnell’s motto fra valgkampen – «Bob’s for Jobs» – vil også kunne anvendes til høsten: «Mitt and Bob’s for Jobs.» Et valg av McDonnell vil med andre ord underbygge høstens viktigste sak: Økonomien og behovet for flere jobber. Han har sagt at han vil akseptere jobben dersom han blir spurt.

  Svakheter

  McDonnell, som på mange måter er et sikkert valg for Romney, har også et par sentrale svakheter som kan (og vil) utnyttes. På universitetet skrev han for eksempel en oppgave der han beskrev kvinner i arbeid som «detrimental» – nedbrytende – for familien, mens han kritiserte en høyesterettsdom som legaliserte ugifte pars bruk av prevensjon. Tidligere i år ble han stående mitt i en kontroversiell abortdebatt i hjemstaten Virginia, da det en stund så ut til at Virginia ville vedta en lov der ultralyd med vaginal sonde måtte gjennomføres før abort (påbudet om vaginal sonde ble etter hvert fjernet). MSNBCs Rachel Maddow gav ham kallenavnet Bob «Vaginal Probe» McDonnell, og han ble med ett en sentral brikke i det demokratene omtaler som republikanernes «war on women.»

  En annen mindre flatterende sak er forbundet med oppstyret rundt «Confederate History Month,» etter at guvernørens kontor informerte om markeringen i april 2010. De glemte nemlig å skrive noe som helst om slaveriet, som har en relativt sentral plass i de konfødererte statenes historie. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og vil nok engang by på uønsket støy dersom Romney velger McDonnell.

  Potensielt pinlig for Romney:

  «The proclamation issued by this Office designating April as Confederate History Month contained a major omission. The failure to include any reference to slavery was a mistake, and for that I apologize to any fellow Virginian who has been offended or disappointed.»

  Bob McDonnells beklagelse etter Confederate History Month-tabben, 7. april 2010.

  To tidligere TV-reklamer fra McDonnell:

  httpv://youtu.be/ZYsfkKZGpHs

  httpv://youtu.be/sjAvJNIuthk

  Tidligere utgaver av «VP-audition»:

  I morgen leser du om New Jersey-guvernør Chris Christie (49).

  Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Mitt Romney velger som sin visepresidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også