Mer

  VP-audition: John Thune

  Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og John Thune kan ikke avskrives. Hva er hans styrker og svakheter?

  South Dakota-senator John Thune ser ut som en president, og nevnes av mange som en potensiell visepresidentkandidat for Mitt Romney. Foto: Gage Skidmore.

  Styrker

  La meg ta det åpenbare først: norsk-amerikaneren* John Thune (51) ser bra ut; et ikke helt ubetydelig moment i den kommende TV-valgkampen. South Dakota-senatoren, som er nummer tre i det republikanske lederskapet i Senatet, er imidlertid også godt likt blant konservative republikanere, og ikke uten grunn. Hans største bragd er seieren som brakte ham til Senatet mot Tom Daschle i 2004, demokratenes daværende majoritetsleder i Senatet. Thunes seier mot den sittende majoritetslederen var det første i sitt slag siden 1952, da Barry Goldwater slo Arizonas Ernest McFarland.

  Thune ga sin støtte til Romney før Iowas caucusvalg (South Dakota grenser til Iowa, med overlappende mediemarked), og har siden drevet valgkamp sammen med den tidligere Massachusetts-guvernøren. Som en senator fra «the Heartland» vil Thune kunne dempe det som gjenstår av skepsis mot den nord-østlige Romney, gi valgkampplakatene et Dressmanpreg, og gi Romney tyngde når det gjelder energispørsmål (blant annet). Thune er også godt likt blant såkalte sosial-, fiscal- og evangeliske konservative. I 2008 ble han i likhet med Tim Pawlenty og Rob Portman vurdert som John McCains visepresidentkandidat, men Thune passet heller ikke inn som den nødvendige «game changeren.» Det kan som tidligere nevnt være et pluss, dersom Romney er på utkikk etter et sikrere valg.

  Svakheter

  En åpenbar svakhet for Thune er bakgrunnen som lobbyist i perioden mellom tiden i Representantenes hus og Senatet. I 2003-2004 tjente han for eksempel rundt 220 000 dollar ved å drive lobbyvirksomhet for et jernbaneselskap fra South Dakota, og han bidro senere til at det samme selskapet ble gitt et føderaltlån i sitt første år i Senatet. Det kan brukes for det det er verdt av demokratene, og kan gi en bulk i Thunes ellers plettfrie lakk. Et annet minus er hans fortid som forsvarer av såkalte «earmarks,» selv om han senere har endret tilnærming på akkurat det området.

  Thune har ellers tilbragt mye tid i Washington, noe som kan svekke det Romney prøver å selge som sin «outsider appeal.» Thune kan heller ikke sies å ha opparbeidet seg noen nevneverdig merittliste i løpet av sin tid i hovedstaden.

  Potensielt pinlig uttalelse for Romney:

  «Whether you like him or not, McCain has been consistent on issues. … He’s got a voting record, and it’s been consistent.»

  John Thune, om hvorfor han støttet John McCain (framfor den flip-flop anklagede Mitt Romney) i februar 2007.

  * Bestefaren til den norsk-ættede Thune emmigrerte fra gården Tunet i Gjelsvik, som i dag ligger i Askvoll kommune i Sogn og Fjordane (hat tip @DagHoelseth).

  To tidligere TV-reklamer fra Thune:

  httpv://youtu.be/vXjKx5cuMx8

  httpv://youtu.be/vFmKc4KiPSI

  Tidligere utgaver av «VP-audition»:

  Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Mitt Romney velger som sin visepresidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også