Mer

    VP-audition: Bobby Jindal

    Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og Bobby Jindal nevnes stadig oftere. Hva er hans styrker og svakheter?

    Louisiana-guvernør Bobby Jindal (2008-d.d.) er en stigende stjerne innen Det republikanske partiet og bør vurderes av Romney for VP-jobben. Foto: Gage Skidmore.
    Louisiana-guvernør Bobby Jindal (2008-d.d.) er en stigende stjerne innen Det republikanske partiet og bør vurderes av Romney for VP-jobben. Foto: Gage Skidmore.

    Styrker

    USAs første indisk-amerikanske guvernør (41) er i likhet med Marco Rubio og Paul Ryan ung, og han er spådd en lys fremtid innen partiet. Den Oxford-utdannede og katolske Louisiana-guvernørens familiehistorie er i likhet med Obamas nok et eksempel på den evinnelige amerikanske drømmen: Piyush «Bobby» Jindals indiske foreldre kom til USA seks måneder før han ble født i Baton Rouge, Louisiana i juni 1971 (moren hadde et doktogradsstipend for å studere atomfysikk). Velger Romney Jindal vil det skape mange skriverier om «det nye republikanske partiet», og anklager om at Romney kun vil ta landet tilbake vil miste noe av brodden. Jindal vil bli en annerledes visepresidentkandidat som vil blidgjøre både de som mener Romney bør satse på et friskt pust, og de som ønsker seg en seriøs og sikker stemme. Han har heller ikke utelukket at han kan være interessert i jobben.

    Grover Norquist, antiskatt mannen som leder Americans for Tax Reform mener Romney bør velge Jindal fordi han kan argumentere overbevisende og godt for et alternativ til fire nye år med Obama. Med Jindal som sin nummer to kan også Romney understreke viktigheten av økonomi og skattepolitikk. Jindal er blant annet én av 13 guvernører som har underskrevet Norquists løfte om å ikke øke skattene. Jindal er en ledende stemme innen utdanningsreform, og kan vise til hva han selv har gjort i Louisiana i sin kritikk av Obama og utdanningsminister Arne Duncan. Louisiana har attpåtil 88 % av amerikanske oljerigger langs kysten, noe som innebærer at også energipolitikk (hører jeg «drill, baby, drill!»?) vil være et naturlig tema for Jindal. Han kan isåfall peke på tapte arbeidsplasser i Louisiana som følge av Obama-administrasjonens politikk.

    Svakheter

    Jindal er fortsatt en ukjent og ung mann, og det er usikkert hvordan han vil klare seg på den nasjonale arenaen. I 2009 fikk han for eksempel i oppdrag å levere det republikanske tilsvaret til president Obamas første State of the Union-tale (selv om den per definisjon ikke var noen SotU-tale), og opptredenen ble latterliggjort – ikke bare av demokrater. Han framstod på mange måter som en nervøs versjon av karakteren Kenneth Parcell fra TV-serien 30 Rock.

    Det faktum at han tidlig støttet Texas-guvernør Rick Perry framfor Mitt Romney i nominasjonskampen fjor høst vil også føre til at han må besvare spørsmål om hvorfor han ikke støttet Romney fra dag én. Innad i Romneyland, der mange av Romneys rådgivere har jobbet for den tidligere Massachusetts-guvernøren i mer enn ti år, kan det i seg selv være diskvalifiserende faktor. Jindal støttet Perry samme dag som Tim Pawlenty – en annen aktuell VP-kandidat – støttet Romney.

    Potensielt pinlig for Romney:

    «Rick Perry is the candidate who can lead our party to victory in 2012. His record on job creation simply cannot be beat.»

    Bobby Jindal, 12. september 2011.

    To tidligere TV-reklamer fra Jindal:

    httpv://youtu.be/aPtdeqRLcQI

    httpv://youtu.be/3hu6iVId02M

    Tidligere utgaver av «VP-audition»:

    Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Mitt Romney velger som sin visepresidentkandidat.

    OPPDATERING: Også George Will ønsker seg Jindal som Romneys VP.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også