Mer

  VP-audition: Paul Ryan

  Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og Paul Ryan er på manges lepper. Hva er hans styrker og svakheter?

  Paul Ryan (R-WI, 1. distrikt) nevnes av mange som en potensiell visepresidentkandidat for Romney. Foto: Gage Skidmore.
  Paul Ryan (R-WI, 1. distrikt) nevnes av mange som en potensiell visepresidentkandidat for Romney. Foto: Gage Skidmore.

  Styrker

  Paul Ryan er ung (42), og i likhet med Marco Rubio er han en stjerne på høyresiden. Han leder budsjettkomiteen i Representantenes hus, og har utformet de siste utgavene av republikanernes budsjettforslag. Et valg av Ryan vil dermed sende et klart signal om at 2012 handler om økonomi, og at Romney-Ryan har kompetansen og viljen til å gjøre det som skal til for å snu skuta. En av Ryans øverste rådgivere har nylig begynt å jobbe for Romney, noe som kan sees som et tegn på at Romney ikke bare omgir seg med Ryan for syns skyld.

  Ryans medisin er imidlertid kontroversiell, og som Svein Melby sier det i ekspertpanelet vårt vil et valg av Ryan legge til rette for «et gene­ral­opp­gjør om USAs struk­tu­relle økono­miske pro­blemer og føde­ral­re­gje­rin­gens rolle og omfang.» Melby beskriver dette som «en tøff til­nær­ming,» men at Romney må «våge å tape» for å vinne. Romney og Ryan har for øvrig god kjemi og Ryan kommer fra Wisconsin, en stat Romneyland håper de kan vinne til høsten.

  Svakheter

  Ryan har vært i Washington, D.C. i store deler av sitt voksne liv, og et valg av Ryan vil ikke bare knytte Romney til det Obama omtaler som «a Do-Nothing Congress,» men også til hver minste detalj i Ryan-budsjettet. Newt Gingrich beskrev 2012-versjonen som «right wing social engineering,» og president Obama og hans surrogater vil gå mye lenger. Flere republikanere har allerede tatt avstand fra budsjettet, noe som understreker risikoen ved å binde seg fullstendig til Ryan.

  Venstresiden vil umiddelbart kjempe Obamas kamp med å beskrive Romney, Ryan og deres planer som radikale, og som et angrep på vanlige (les, «ikke velstående») amerikanere. Romneys fokus på jobbskapning vil kunne drukne fullstendig. Ryan (og republikanerne i Representantenes hus) ønsker å gjennomføre store endringer i skattesystemet, og har blant annet gått inn for en rekke endringer i populære velferdsprogram slik som Medicare. Det legger alt til rette for den kjente «Mediscare»-taktikken, og Ryan er kort og godt ikke noe trygt valg for Romney. Det lover ikke godt for Ryans sjanser ettersom sistnevnte moment («make no harm») sies å veie tungt i Romneys beslutningsprosess.

  Potensielt problematisk for Romney:

  Hver minste detalj i Ryan/GOP-budsjettet «The Path to Prosperity.»

  To tidligere TV-reklamer fra Ryan:

  httpv://youtu.be/TgUVxz_4zAE

  httpv://youtu.be/DNMi5Nj5qfQ

  Tidligere utgaver av «VP-audition»:

  Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Mitt Romney velger som sin visepresidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også