Mer

  Søndagskaffen, uke 25

  Hver søndag opp­sum­merer vi uken som har gått, og linker til aktu­elle og lese­ver­dige artikler. Denne uken: Starten på «VP-auditions», Obamas «immigrasjonsfelle», og kloke ord om den vaklende amerikanske drømmen.

  VP-audition

  Denne uken har det dreid seg mye om Mitt Romneys potensielle visepresidentkandidater her på AmerikanskPolitikk.no. Det startet på mandag med følgende spørsmål til ekspertpanelet vårt: Hvem tror du Mitt Romney velger som sin visepresidentkandidat, og hvorfor? Alf Tomas Tønnessen, Hilde Eliassen Restad, Svein Melby, Anders Romarheim, Jan Arild Snoen, Anders Tvegård, Hallvard Notaker, Hilmar Mjelde, Steinar Ottesen og redaktør Are Tågvold Flaten svarte.

  Dagen etter startet redaktør Are Tågvold Flaten serien «VP-audition», en gjennomgang av Romneys potensielle visepresidentkandidater og deres styrker og svakheter. Du kan foreløpig lese om Tim Pawlenty, Rob Portman og Marco Rubio.

  Immigrasjonsfellen

  POLITICOs Roger Simon mener Obama har fanget Mitt Romney i en «immigrasjonsfelle.» På slutten av forrige uke åpnet som kjent presidenten for at barn av «ulovlige innvandrere» kan bli i landet under visse forutsetninger (det leser du mer om her). Simon oppsummerer fordelene med regelendringen:

  «Good for a limited number of hardworking, honest immigrants? Check. Good for America because it will bring in more taxes? Check. Good for America because it will increase security? Check. Good for Obama politically? Check. Good because it shows that a do-nothing Congress is a Congress that this nation can do without? Hooray!»

  Misvisende måling

  Denne uken skrev NTB om Bloombergmålingen som viser at Obama ligger 13 % foran Romney. Målingen skiller seg sterkt fra de aller fleste andre målinger, men NTB valgte allikevel å bruke målingen for å si at det ikke behøver å bli så jevnt til høsten. Det er imidlertid langt mer fruktbart å forholde seg til et gjennomsnitt av meningsmålinger, slik du hele tiden finner på forsiden av AmerikanskPolitikk.no (levert av Real Clear Politics). I forrige uke gikk Romney innpå Obama etter «doing fine»-kommentaren, men Obama gått fram igjen den siste uken. Men han leder altså ikke med 13 %. Målingen er en såkalt «outlier.»

  Monticello Societys George Gooding kommenterte det bra: «Å overreagere på enkeltmålinger slik NTB gjør idag gjør leserne en bjørnetjeneste – spesielt når trenden den siste tiden viser at det er jevnere mellom presidentkandidatene enn noen gang.»

  Den amerikanske drømmen

  Jon Meacham skriver denne uken i TIME Magazine om den evinnelige amerikanske drømmen, og artikkelen anbefales på det sterkeste.

  «The perennial conviction that those who work hard and play by the rules will be rewarded with a more comfortable present and a stronger future for their children faces assault from just about every direction. … Whoever rises to deliver the inaugural Address of 2013 will speak to a nation in which the American Dream is under profound economic and cultural pressure.»

  U.S. Department of Commerce leverer følgende «dom»:

  «It is more difficult now than in the past for many people to achieve middle-class status because prices for certain key goods — health care, college and housing — have gone up faster than income.» Median household income has also remained stagnant for more than a decade; when the figures are adjusted for inflation, Americans are making less now than they were when Bill Clinton was in the White House.»

  Meacham tilføyer: «There, in brief, is the crisis of our time.»

  CIA om Osama bin Laden

  Hva står det egentlig i CIAs dokumenter om Osama bin Laden? De er nå deklassifisert, så det kan du finne ut av på egen hånd. Du finner de her.

  Ukens Nate Silver

  Ukens artikkel fra New York Times’ Nate Silver: «Do Democrats Have a Shot at the House?«

  «In short, the signs so far are that Republican incumbents are holding up well enough in the House, and that there is not much of a wave breaking in either direction. But, it is quite early, and I do not think we have a keen sense yet of how anti-Congressional sentiment might translate into individual races. Betting markets give Democrats about 4-to-1 odds against re-claiming the House. This is not completely out of line, but I might take Democrats’ side of the bet just on the general principle of long uncertainty early in a political cycle.»

  Ukens høyde­punkt fra POLI­TICOs PLAYBOOK:

  «Romney Campaign Said to Ask Scott to Downplay Job Gains,» by Bloomberg’s Michael C. Bender in Tallahassee: «Romney’s presidential campaign asked Florida Governor Rick Scott to tone down his statements heralding improvements in the state’s economy because they clash with the presumptive Republican nominee’s message that the nation is suffering under President Barack Obama, according to two people familiar with the matter. Scott, a Republican, was asked to say that the state’s jobless rate could improve faster under a Romney presidency…

  Våre artikler i uka som har gått:

  Nøkkeltall fra forsiden søndag formiddag (endring fra forrige søndag i parantes)

  Søndagskaffen finner du hver søndag på AmerikanskPolitikk.no. Tips til neste ukes utgave kan du sende til tips at amerikanskpolitikk.no.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også