Mer

  VP-audition: Marco Rubio

  Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og den unge Florida-senatoren Marco Rubio har lenge vært favoritt. Hva er hans styrker og svakheter?

  Florida-senator Marco Rubio (41) har lenge vært favoritt til å bli Mitt Romneys visepresidentkandidat. Foto: Gage Skidmore.
  Florida-senator Marco Rubio (41) har lenge vært favoritt til å bli Mitt Romneys visepresidentkandidat. Foto: Gage Skidmore.

  Styrker

  Marco Rubio er ung (41), velartikulert, og et republikansk stjerneskudd. Han er elsket på høyresiden, og er omtalt som Tea Party-bevegelsens kronprins. Velger Romney Rubio vil han i første omgang oppnå det McCain opplevde med Sarah Palin i begynnelsen: Entusiasme og medvind. Han er en «game changer,» dersom Romney trenger det.

  Rubio er også hispanic (foreldrene emmigrerte fra Cuba like før Castro tok over), og han representerer den viktige vippestaten Florida i Senatet. Rubio har tidligere jobbet for kongresskvinnen Ileana Ros-Lehtinen (R-FL, 18. distrikt), og har bånd til den populære eks-Florida-guvernøren Jeb Bush. Han kan potensielt styrke Romneys hånd i Florida, og vil attpåtil kunne appellere til yngre velgere. Han er ute med sin selvbiografi (An American Son), og er i ferd med å heve sin nasjonale profil.

  Svakheter

  Rubio er ung, og dermed også nokså utestet. Baksiden av Palin-sammenligningen er selvsagt uroen for at Rubio ikke er klar for det nasjonale rampelyset, og for at ting ikke er så rosenrøde som de kan se ut på avstand. Det verserer fortsatt historier i hjemstaten som enda ikke har nådd den nasjonale pressen.

  Romneys kompetanseargument kan også svekkes ved å velge Rubio som sin nummer to. Er den ferske Florida-senatoren virkelig klar til å ta over fra dag én? Dette sies å være det viktigste punktet i Romneys VP-audition, og det er samtidig Rubios kanskje svakeste kort. Ved å velge Rubio vil også immigrasjon settes høyere på agendaen, en sak det som det for øyeblikket ser ut som om Obama tjener mest på å vektlegge. Romneys viktigste sak er økonomien, og et valg av Rubio kan bidra til å sette fokus på andre temaer.

  Potensielt pinlig for Romney:

  «Kredittkort-skandalen» (og uroen for at det finnes flere skjelett i Rubios skap): Mens han var Speaker of the House i Florida trakk Rubio Det republikanske partiets kredittkort for mer enn 110 000 dollar. Utgiftene inkluderte i følge nyhetsrapportene personlige utgifter for reparasjoner på familiens mini-van, flybilletter for ham og familien, samt dagligvarer. Rubio har besvart mange spørsmål om saken, men ikke alle.

  To tidligere TV-reklamer fra Rubio:

  httpv://youtu.be/EhSPSjQ5K8U

  httpv://youtu.be/_5dCzbstavg

  Tidligere utgaver av «VP-audition»:

  Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Romney velger som sin visepresidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også