Mer

  VP-audition: Rob Portman

  Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og Ohio-senator Rob Portman er manges favoritt. Hva er hans styrker og svakheter?

  Ohio-senator Rob Portman (56) har lenge vært favoritt til å bli Mitt Romneys visepresidentkandidat.
  Ohio-senator Rob Portman (56) har lenge vært favoritt til å bli Mitt Romneys visepresidentkandidat.

  Styrker

  Rob Portman framstår som et bunnsolid valg, og vil understreke viktigheten av Romneys hovedsak, nemlig økonomien. Det er ingen tvil om at han kan ta over dersom Romney faller fra, og den 56-åringe advokaten er attpåtil fra den viktige vippestaten Ohio. Han har dermed et valgkampmaskineri i bakhånd som kan være gull verdt for Romney vis-à-vis Obama til høsten. I likhet med Tim Pawlenty ble han sjekket grundig av John McCain i 2008, og han byr dermed på få overraskeler. Portman snakker også flytende spansk, har god kjemi med Romney, og har vist seg som en dyktig kandidat i valgkampsituasjoner opp igjennom årene.

  Han lærer også fort, og er kjent for å kunne «think quick on his feet,» som det så fint heter. I debattøvelser med Dick Cheney spilte han Joe Lieberman i 2000 og John Edwards i 2004. I 2008 skal han ha klart å komme under huden på John McCain da han spilte Barack Obama i debattøvelsene. Portman er elsket blant republikanske innsidere, og kan bidra til å øke entusiasmen for Romney blant disse.

  Svakheter

  Portman er et solid valg, men kan i likhet med Pawlenty bli for kjedelig. Portmans desidert største svakhet er derimot linken til president George W. Bush. Mellom mai 2005 og mai 2006 var han Bushs U.S. Trade Representative, før han fram til juni 2007 var Bushs direktør av Office of Management and Budget (OMB). Det finnes dermed mange bilder av Portman smilende side ved side med Bush, og Obamas forsøk på å knytte Romney til Bush samt Romneys «konservative allierte i Kongressen» vil bli lettere med Portman (uavhengig av om Portman tidligere har fått ros av Harry Reid for sin samarbeidsvilje).

  Portmans bånd til Bushfamilien går faktisk helt tilbake til 1988, og han jobbet senere for Bush senior. Før han ble direktør for OMB under Bush 43. var han bindeleddet mellom Representantenes hus og Det hvite hus. Portman har også sittet i Kongressen av og på siden 1993, først som kongressmann for Ohios 2. distrikt (1993-2005), og senere i Senatet (2011-d.d.). Tiden i Washington, D.C. kan dermed sies å undergrave Romneys «outsider-appell.»

  Portman anses for øvrig som en grei kar som gjerne samarbeider med demokrater. Han framstår dermed ikke som noen naturlig angrepsbikkje, en rolle visepresidentkandidater ofte inntar når det braker løs for alvor.

  Potensielt pinlig uttalelse for Romney:

  «He has a clear sense of what makes this country great. It makes it worthwhile being here to be with someone who has that passion.»

  Rob Portman om president George W. Bush, i februar 2003.

  To tidligere TV-reklamer fra Portman:

  httpv://youtu.be/tUJW3tNZ1tA

  httpv://youtu.be/osz901pXnew

  Tidligere utgaver av «VP-audition»:

  Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Romney velger som sin visepresidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også