Mer

  VP-audition: Tim Pawlenty

  Mitt Romney er på utkikk etter sin visepresidentkandidat og tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty ligger høyt på lista. Hva er hans styrker og svakheter?

  Tim Pawlenty på the Iowa State Fair i Des Moines, Iowa, 13. august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Styrker

  Pawlentys sterkeste kort er hans åtte år med ledererfaring fra sin tid som guvernør av Minnesota (2003-2011). 51-åringen har ingen åpenbare svakheter, og han ble grundig sjekket av John McCains menn i 2008. Uten fartstid i Washington vil han kunne forsterke Romneys argument om at han «kommer til Washington for å rydde opp.» Han er evangelikal kristen og en sosialkonservativ familiemann. Pawlentys tidligere pastor (som viet ham og kona), Leith Anderson, er for øyeblikket pre­si­dent av National Associa­tion of Evan­ge­li­cals, en orga­ni­sa­sjon bestå­ende av 40 000 kirker for­delt på 40 deno­mi­nelle kon­fe­sjoner, med om lag 30 mil­lioner med­lemmer. Pawlenty snakker deres språk, og kan berolige velgere som er skeptisk til Romneys mormonisme.

  Pawlenty har arbeiderklassebakgrunn (med en besnærende oppvekstshistorie), og kan slik sett gi fin balanse til Romneys hvitsnipp-image. Han stilte seg raskt bak Romney etter sortien etter straw pollen i Ames i august i fjor, og har siden vært en lojal støttespiller. Det verdsettes i Romneyland, og det sies at Pawlenty har skaffet seg en høy stjerne blant Romneys nærmeste. Mitt og Tim har god kjemi, noe som også gjelder konene Ann og Mary. Det skal ikke undervurderes. Han framstår som et trygt, og kjedelig valg.

  Svakheter

  Han kan imidlertid være for kjedelig- uten evne til å engasjere – og han lever definitivt ikke opp til kallenavnet «T-Paw.» Det er også nokså tvilsomt om Pawlenty kan hjelpe Romney med å vinne hjemstaten Minnesota. Pawlenty viste seg som en lite overbevisende presidentkandidat i fjor, noe jeg fikk se på nært hold. Han sa alle de rette tingene i Iowa, men klarte rett og slett ikke å engasjere straw poll-velgerne i Ames. Han framstod som en uferdig, nasjonal kandidat. Han har også minimalt med utenrikspolitisk erfaring, og har ett skjelett i skapet, i konservative republikaneres øyne: Han mente engang myndighetene måtte ta en aktiv rolle overfor klimaendringene.

  Potensielt pinlig uttalelse for Romney:

  “President Obama said that he designed Obamacare after Romneycare, and basically made it Obamneycare. We now have essentially the same features. The President’s own words is that he patterned in large measure Obamacare after what happened in Massachusetts. What I don’t understand is they both continue to defend it.”

  Tim Pawlenty, 12. juni 2011.

  To tidligere TV-reklamer fra Pawlenty:

  httpv://youtu.be/8ai3gV90u1U

  httpv://youtu.be/a5q1RmQQEso

  Her leser du mer om hvem norske USA-eksperter tror Romney velger som sin visepresidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også