Mer

  Panelet: Hvem blir Romneys VP?

  Vi stiller norske USA-eksperter aktu­elle spørsmål, og her får du sva­rene. Denne gangen: Hvem blir Mitt Romneys visepresidentkandidat til høsten?

  Bakgrunn: Mitt Romney utfordrer president Obama til høsten, men før den tid må han velge sin visepresidentkandidat. Spekulasjonene har allerede pågått lenge, men de har tiltatt i styrke etter at Romney sikret nominasjonen. Det ryktes også at Romney kan komme til å annonsere valget av sin visepresidentkandidat tidligere enn vanlig.

  Spørsmål til panelet: Hvem tror du blir Mitt Romneys visepresidentkandidat, og hvorfor?


  Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskulen i Volda:

  «Jeg synes det er vanskelig å spå hvem han velger, men det hadde vært spennende om han tok sjansen på å utnevne Marco Rubio. Florida er den største vippestaten, og Republikanerne må trolig vinne denne for å klare 270 valgmannsstemmer, men det er usikkert i hvilken grad Rubio vil kunne bidra til å vinne delstaten for Romney. Man kan hevde Rubio er for ung til å skulle overta som president hvis noe uforutsett skulle skje, men han er ikke mye yngre enn Bill Clinton var da han vant valget i 1992. Rubio er kunnskapsrik om innvandringspolitikk, som kan bli et viktig tema i valgkampen. Han er karismatisk, velartikulert og karer å forklare viktige republikanske verdier. Han kan trolig hjelpe Romney å vinne en del unge velgere. Få av de andre potensielle visepresidentkandidatene kan hjelpe Romney på det siste punktet.»


  Svein Melby, senior­forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier:

  «Hadde jeg vært Romney ville jeg valgt Paul Ryan, og gjort valget til et generaloppgjør om USAs strukturelle økonomiske problemer og føderalregjeringens rolle og omfang. En tøff tilnærming, men skal man vinne må man våge å tape, og ikke minst må man stå for noe mer enn ikke å være Obama.

  Men Romney satser tydeligvis på å være det trygge, om enn kjedelige, alternativ som med pragmatisme skal føre USA ut av det økonomiske uføret. Da passer senator Rob Portman perfekt som VP. Han er en like seriøs, og enda kjedeligere utgave av Romney enn presidentkandidaten selv. Dessuten kan Portman bidra til at Romney vinner Ohio som er helt nødvendig for en valgseier. Problemet med Portman er hans fortid i Bush-administrasjonen, men man finner neppe noen som ikke har visse minuser knyttet til seg. Portman vil også kunne være president fra dag en, og han er tidligere blitt “vetted” for ulike posisjoner, neppe mye snusk der i gården.”


  Hallvard Notaker, forsker ved Forum for samtidshistorie ved Universitetet i Oslo:

  «Jeg tror det blir Rob Portman. Hovedgrunnen er at jeg tippet ham i 2008 også, og før eller senere må det jo slå til.

  Skal jeg i tillegg ha en saklig grunn, er den slik: Romney ser ut til å bygge sin hovedstrategi omkring et budskap om en slags gjenoppretting av samfunnsbalansen, «ta Amerika tilbake», sånne ting. I så fall har han et budskap som i stor grad må bygge på vippevelgere i forstedene rundt omkring, det er også den sosiale gruppen han har vist størst potensiale i. Da er behovsanalysen en trygg, kompetent, middelaldrende mann som vet hva han driver med når han tar på dress og går på jobb. Hjemme tar han på jeans og leker med barna i hagen mens han griller eller reparerer en løs planke på garasjen. Det er det gode, ryddige, harmoniske livet mange velgere ønsker seg og som Rob Portman minner om.»


  Hilmar L. Mjelde, sti­pen­diat, Insti­tutt for saman­lik­nande poli­tikk, Uni­ver­si­tetet i Bergen:

  «Rob Portman (senator, Ohio) er eit heitt tips. Han har image som ein traust men solid fyr (og er frå ein vippestat), og vil passe fint som andrefiolin både i valkampen og evt. ved makta. Bodskapen til Romney er jo at han er administratoren som vil få skikk på amerikansk økonomi igjen, og Portman har tyngde bl.a. i økonomisk/budsjettpolitikk. Slik sett vil han understreke og forsterke bodskapen til Romney.

  Ein visepresident er eit reservehjul, og som kandidat skal han/ho understreke/forsterke presidentkandidaten sine styrker og/eller kompensere for hans svakheiter. Portman møter begge desse krava; Romney har jo strengt tatt ikkje rikspolitisk erfaring. Å velje ein person utan solid erfaring frå rikspolitikk kan underminere hans bodskap om kompetanse/erfaring. Derfor Portman over Marco Rubio, som mange også spår å vere høgaktuell.»


  Anders Tvegård, NRKs Washington-korrespondent:

  «Rob Portman fra Ohio. Han har bred erfaring fra Kongressen, respektert republikaner, har hjulpet Romney før og kan vippe viktig delstat i Romneys favør. Valget kan ende opp med å handle om 8-9 delstater og senator Portman har Ohio. Har tenkt Marco Rubio (FL) også, men tror nok at Rubio blir for lik Palin: uprøvd og liten erfaring.»


  Anders Romar­heim, forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier:

  «Mitt forrige tips var Nikki Haley, hun har fadet litt, men er fortsatt med i diskusjonen. Nå heller jeg mot at det blir Paul Ryan. Noe av begrunnelsen er den samme som for Haley.

  Romney må sikre ytterfløyen av partiets entusiastiske deltagelse, inkludert Tea Party. Han må ha en makker som har mer udiskutable Conservative credentials enn ham selv. I tillegg vil Ryan forsterke Romneys beste egenskaper som er på økonomien, høstens klart viktigste sak. En Romney/Ryan ticket vil være spekket med økonomisk kompetanse og handlekraft.»


  Hilde Eliassen Restad, seniorforsker ved NUPI:

  «Det svirrer som vanlig mange navn rundt: Sen. Marco Rubio (Florida), Sen. Rob Portman (Ohio), Rep. Paul Ryan (Wisconsin), Virginia guvernør Bob McDonnell, New Jersey guvernør Chris Christie, Louisiana guvernør Bobby Jindal, tidligere Minnesota guvernør Tim Pawlenty og, som eneste kvinne, Sen. Kelly Ayotte (New Hampshire). Det snakkes ikke så mye om Nikki Haley lenger (guvernør, South Carolina), antakeligvis fordi hun ikke er så populær i sin hjemstat som hun var da hun først tiltrådte og minner folk for mye om Sarah Palin (fersk guvernør, tea party-tilhenger og populist). Ayotte er en fersk senator og relativt ung, noe som brukes mot henne i diskusjoner rundt VP-valg, men Rubio – som titt og ofte nevnes som stjernekandidaten – er like ung og like fersk i Senatet som Ayotte. Jeg bare sier det, folkens.

  Konklusjonen er at det ikke finnes noen konklusjon enda, men mine fem favoritter er Rubio, Portman, Ryan, McDonnell og Christie.»


  Jan Arild Snoen, kom­men­tator for Minerva:

  «Romney velger enten en kjedelig hvit mann med politisk erfaring, som kan forsterke hans budskap om økonomisk snuoperasjon, eller en som fyrer opp grasrota. Min favoritt i den første gruppen er [Virginia-guvernør Bob] McDonnell, men Pawlenty, Portman og Daniels er også aktuelle. Min favoritt i den andre gruppen er Rubio. Andre navn er Christie, Jindal og Ryan. Jeg har også skrevet en lengre bloggpost på Minerva om mulige VP-kandidater.»


  Steinar Ottesen, redaktør av PolitiskeNyheter.no:

  «Senatoren fra Ohio, Rob Portman, er i mine øyne favoritt hvis Mitt Romney vil velge det trygge alternativet. Marco Rubio (senator fra Florida) og Paul Ryan (kongressmann fra Wisconsin) er to spennende kandidater som kan tilføre Romney-kampanjen energi og vitalitet. Senator Kelly Ayotte fra New Hampshire og guvernør i New Mexico Susana Martinez, er to kvinner som Romney-kampanjen bør vurdere.

  Akkurat slik jeg skrev i november, tror jeg guvernør i New Jersey, Chris Christie, blir Romneys «Running Mate.» Christie kan bli Romneys «Hitman» og slå kraftig tilbake mot alle påstandene fra Obama-kampanjen. Christie er handlingensmann, folkelig (noe Romney ikke er) og har demonstrert at han kan styre en delstat med store økonomiske problemer. Chris Christie kan bli en ressurs for Romney-kampanjen i industrielle stater og i hele Midtvesten, samtidig som han er en god taler og kan håndtere media med en blanding av aggresivitet og sjarm.»


  Og hva mener jeg?


  Are Tåg­vold Flaten, redaktør av amerikanskpolitikk.no:

  «Bettingmarkedet på Intrade sier for øyeblikket Rob Portman (24,1 %), deretter Tim Pawlenty (18,4 %) og Marco Rubio (16,4 %), mens POLITICO i dag fremmer Tim Pawlentys aksjer. Med utgangspunkt i hvem som har tilbragt mest tid sammen med Romney fram til nå ligger Portman, Pawlenty og Paul Ryan (mye) bedre ann enn Rubio.

  Rubio er ung (41), og fortiden i Florida er ikke nødvendigvis uproblematisk. Portman er bunnsolid (og snakker flytende spansk!), og apparatet i vippestaten Ohio er et stort pluss, men han kan lett knyttes til Bushadministrasjonen. Et valg av Wisconsins Ryan kan på sin side vende fokus over på andre emner enn kjernespørsmålet Romney ønsker å fokusere på i høst (jobber, jobber, jobber). Alle disse tre bor for øvrig i Washington, D.C., mens Romney selv presenterer seg som en outsider uten fartstid i DC.

  Sistnevnte punkt er et pluss for tidligere Minnesota-guvernør Pawlenty, som sies å ha imponert Romney i det siste. Pawlenty var en konservativ guvernør i en blå stat, og har ingen åpenbare svakheter – foruten at han er (fryktelig) kjedelig, noe som sies å være et pluss i Romneys bok. Men Pawlenty lå også høyt på lista i 2008, da McCain tilslutt bestemte seg for at han trengte en ‘game changer.’ Sånn det ser ut nå trenger imidlertid ikke Romney en slik kandidat. I min bok er det dødt løp mellom Portman og Pawlenty, med Ryan og Rubio som wild cards.

  Med det sagt så føler jeg på meg at Romney og Beth Myers (som leder søket) helt bevisst bruker ulike rådgivere til å sende diverse prøveballonger til pressen. Hva blir reaksjonene hvis det ryktes at Rubio ikke er på toppen av lista? Hvilke reaksjoner får vi på at Pawlenty ligger godt ann og at Portman er bunnsolid?»


  Fra salen:

  Dag T. Hoelseth (@DagHoelseth): «Alle peker på Portman, McDonnell og Rubio. Synes det er på tide med en norsk-amerikansk VP igjen, så jeg går for John Thune! :-)


  VP-audition

  Hvem velger Mitt Romney som sin visepresidentkandidat? I «VP-audition» skriver Are Tågvold Flaten om potensielle VP-kandidaters styrker og svakheter.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også