Mer

  Ryan på VP-audition hos Romney

  Paul Ryan blir med Mitt Romney på busstur og VP-audition i Wisconsin.

  Mitt Romney (65) og Paul Ryan (42) ser ut som far og sønn, og det spekuleres i at sistnevnte kan bli Romneys nummer to til høsten.

  Det er som kjent knyttet stor spenning til Mitt Romneys valg av visepresidentkandidat foran høstens valg, og Romney står stilt ovenfor to mulige strategier når han skal velge sin nummer to.

  Han kan enten gå til sentrum for å gjøre opp for sin flørt med høyresiden i vår. Eller, så kan han gå til høyre for å gjøre opp for sin ventende flørt med sentrum i høst. Det kan fort bli en catch 22 for Romney, uansett hvilket strategi hans rådigvere velger å følge.

  Sommer og VP-auditions

  Flere kandidater har sågar vært nevnt som potensielle kandidater for Romney; en av de hyppigst nevnte er kongressmannen Paul Ryan (R-Wis.). 42-åringen er formann i Budsjettkomiteen i Representantenes Hus, og en yndling blant høyrefløyen i the Grand Old Party.

  Fra Romneys leir hører vi neppe noe konkret før partikonvensjonen i Tampa 27. august, selv om det også spekuleres i at Romney kan komme til å annonsere visepresidentkandidaten tidligere enn vanlig.

  Fram til Tampa er det uansett duket for en rekke VP-auditions. Nylig annonserte Romneykampanjen at Ryan skal være med på tur når ”Every Town Counts”-bussturnéen ruller inn i Ryans hjemstat Wisconsin på mandag. Kanskje testes nå også Ryan for å se hvordan han fungerer i kampanjesammenheng?

  Budsjetthauk

  Sett utenfra virker Ryan på én måte som et klokt valg av Romney. Wisconsin surfer på en republikansk bølge etter guvernør Walkers seier i recall-valget forrige uke. Staten som ble vunnet av Obama i 2008, og som vanligvis lener i blå retning, er tilsynelatende et oppnåelig mål for republikanerne til høsten. Wisconsin er ventelig blant de statene Romneys rådgivere mener han bør vinne for at Obama skal være med første FedEX-lass ut av Det hvite hus.

  Selv har Paul opplevd en slags (kristen)rockestjerne-status internt i Det republikanske partiet. Ryan ble spådd en lysende karriere da han ble valgt inn i Kongressen i en alder av 28, og har på sine drøye 13 år i Washington, D.C. etablert seg som en budsjetthauk av de sjeldne. Et rykte som jo går hånd i handske med Romneys generelle budskap om å redusere offentlig pengebruk.

  Baksiden med Ryan er imidlertid demokratenes ”Mediscare”-taktikk, og at han dermed kan bidra til å ta fokuset vekk fra jobber, jobber og jobber. Republikanernes budsjettforslag (ført i pennen av Ryan), som Romney etter hvert har stilt seg bak, vil nemlig presenteres som et nakkeskudd for en rekke velferdsordninger av demokratene. Dette vil de komme til å gjøre uansett, men i en større grad dersom det blir Romney-Ryan som skal utfordre Obama-Biden.

  I juni i fjor beskrev til og med Newt Gingrich budsjettforslaget som ”right wing social engineering” (før han kom på bedre tanker), og Obama vil gå lenger.

  Ryan kan dermed være et fristende, men potensielt risikabelt valg for Romney. Er han verdt risken?

  Den siste tids hendelser gjør uansett ikke Paul Ryans kandidatur til ”den mest utakknemmelige jobben i amerikansk politikk” noe mindre sannsynlig.

  Bettingmarkedet på Intrade rangerer for øyeblikket Romneys potensielle visepresidentkandidater på følgende måte (sannsynlighet for at det blir x):

  1. Rob Portman 22 %
  2. Marco Rubio 20,4 %
  3. Tim Pawlenty 9 %
  4. Chris Christie 6,6 %
  5. Mitch Daniels 6,5 %
  6. Bobby Jindal 5 %
  7. Paul Ryan 4 %
  8. John Thune 4 %

  Twitter: @SteinarSuvatne

  Les også