Mer

  Søndagskaffen, uke 24

  Hver søndag opp­sum­merer vi uken som har gått, og linker til aktu­elle og lese­ver­dige artikler. Denne uken: økonomiduell i Ohio, og Obamas immigrasjonstale. Og sist, men ikke minst, det er 40 år siden Watergateinnbruddet den 17. juni 1972.

  17. juni 1972 – for nøyaktig 40 år siden – ble det observert lys fra lommelykter i et ellers mørkt lokale i Watergatekomplekset. De daværende Washington Post-jouralistene Carl Bernstein og Bob Woordward skriver nå om det de omtaler som «Nixons fem kriger.«

  De ønsker å begrave myten om at forsøket på å skjule innbruddet var verre en selve forbrytelsen:

  «At its most virulent, Watergate was a brazen and daring assault, led by Nixon himself, against the heart of American democracy: the Constitution, our system of free elections, the rule of law.»

  Long before the Watergate break-in, gumshoeing, burglary, wiretapping and political sabotage had become a way of life in the Nixon White House. What was Watergate? It was Nixon’s five wars.»

  1. The war against the antiwar movement
  2. The war on the news media
  3. The war against the Democrats
  4. The war on justice
  5. The war on history

  «The Watergate that we wrote about in The Washington Post from 1972 to 1974 is not Watergate as we know it today. It was only a glimpse into something far worse. By the time he was forced to resign, Nixon had turned his White House, to a remarkable extent, into a criminal enterprise.»

  Tilbake i nåtiden mener Slates John Dickerson at Obamas «the private sector is doing fine«-gaffe vil overbevise Romney om at han bør fortsette å snakke om økonomien, uten å ta noen store sjanser i valgkampen. Det sies også at Romney er på utkikk etter et sikkert – og relativt kjedelig – valg som sin visepresidentkandidat.

  Samme mann var raskt ute med å knytte sterke bånd til super PACen «Restore Our Future,» som ble opprettet kort tid etter at amerikansk høyesterett åpnet slusene for pengebidrag i amerikansk valgkamp. Michael Kranish gir oss et lite innblikk i forholdet, og skriver blant annet følgende:

  «No candidate in the 2012 race adapted more swiftly and effectively to the rise of the super PACs in the wake of US Supreme Court and other rulings that effectively removed any barriers to individual and corporate donations to such so-called independent groups.»

  Og hvem er det som står bak super PACens mange negative reklamefilmer? Mannen som lagde den notoriske Willie Horton-reklamen i 1988 valgkampen mellom Bush og Dukakis.

  Appropos angrep, så anklaget denne uken USA Russland for å sende kamphelikoptre til Syria. Det rapporteres nå om isfront mellom de to stormaktene. Mer om det her.

  Tilbake i USA sendte Ron Paul denne uken ut en videooppdatering til tilhengerne sine om planene hans i forbindelse med republikanernes landsmøte i Tampa, Florida i slutten av august. Paul planlegger et stort arrangement 26. august, og håper oppmøtet står i stil til de omtrent 200 bundne delegatene han «tar med seg» til Tampa.

  «Gaffes» – politiske tabber og forsnakkelser – var tema for denne ukens On Message-spalte. Etterdønningene av den nevnte kommentaren fra Obama om privat sektor førte også til at presidenten tok turen til Ohio denne uken for å gi nok en økonomiladet tale. Romney ga kort tid i forveien et motsvar. POLITICO gir oss detaljene fra sirkuset.

  Helt på tampen av uka troppet president Obama opp i rosehagen og presenterte en ny linje overfor barn av «ulovlige innvandrere». Det leser du mer om her.

  Boktips

  På mandag slippes David Maraniss’ mye omtalte Barack Obama-biografi. Du leser noen utdrag her, og kan kjøpe den her.

  Ukens Nate Silver

  Ukens artikkel fra New York Times’ Nate Silver: «Statistical Noise in Election Polls«

  «There is nothing theoretically wrong with looking at Mr. Obama’s support among different demographic subgroups. But doing so can lead to some bad analysis — sorry, there’s no polite way to put it — if you aren’t alert to this very basic issue of sample size.»

  Ukens høyde­punkt fra POLI­TICOs PLAYBOOK:

  Is Obama campaign manager Jim Messina ahead of his time or out of his mind? … What would happen if you took the collective wisdom of Steve Jobs, Eric Schmidt, Steven Spielberg, and Anna Wintour and poured it into one campaign manager’s head? Barack Obama will find out in November,» by Joshua Green: «Messina is convinced that modern presidential campaigns are more like fast-growing tech companies than anything found in a history book and his own job like that of the executives who run them. ‘What they’ve done is more readily applicable to me, because they all started very small and got big very quickly,’ he says. Messina came to this insight through a relationship with someone keenly attuned to these changes and famous for having groomed two other young men to run a very large enterprise: Eric Schmidt, Google’s executive chairman. …

  Våre artikler i uka som har gått:

  Nøkkeltall fra forsiden søndag morgen (endring fra forrige søndag i parantes)

  Søndagskaffen finner du hver søndag på AmerikanskPolitikk.no. Tips til neste ukes utgave kan du sende til tips at amerikanskpolitikk.no.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også