Mer

  Obama setter innvandring på agendaen

  På fredag åpnet president Barack Obama døren for at unge, såkalte «ulovlige innvandrere» kan bli i landet uten å frykte deportasjon. Obama håper trekket lønner seg til høsten.

  President Barack Obama i rosehagen utenfor Det hvite hus på fredag.

  «Det er den rette tingen å gjøre,» sa Obama utenfor Det hvite hus på fredag.

  Han har gitt Deparment of Homeland Security beskjed om å midlertidig stanse deportasjonen av barn av «ulovlige innvandrere.» Dette gjelder kun unge mennesker (opp til 30 år) som møter visse kriterier, og som «ikke representerer en risiko mot nasjonal sikkerhet eller offentlighetens sikkerhet,» som Obama sa det. Det blir nå mulig å søke midlertidig fritak fra deportasjon og samtidig søke arbeidstillatelse for det gjeldende tidsrommet.

  “De er amerikanere … på alle mulige måter, men med ett unntak,» sa Obama. «På papiret.» Presidenten snakket deretter om hvordan disse unge menneskene kom til Amerika; brakt dit av foreldrene, ofte som spedbarn.

  Obama forsvarte også regelendringen, fullt klar over motreaksjonene som vil komme. «Dette er ikke amnesti. Dette er ikke immunitet. Dette er ikke en vei til statsborgerskap. Det er ikke en permanent løsning,» sa Obama.

  Det rapporteres at mellom 800,000 og 1,4 millioner mennesker vil kunne omfattes av regelendringen. Det estimeres at det finnes omtrent 11,5 millioner innvandrere som oppholder seg ulovlig i USA.

  Politisk

  I valgår er alt politisk, og regelendringen kommer også på et politisk fordelaktig tidspunkt.

  Målet er å sikre seg støtte fra Latinovelgere, en minoritet som utgjør omtrent 16 % av USAs innbyggertall. Latinoer anses som en av årets viktigste velgergrupper, og kanskje særlig i Florida, Nevada, New Mexico og Arizona.

  Fredagens uttalelse sørger også for at Mitt Romney presses til å fokusere på noe annet enn økonomi og jobber, om enn for en stakket stund. Han beveget seg langt til høyre i nominasjonskampen, og Obama-kampanjen har garantert Romneys immigrasjonsuttalelser liggende klar til kommende reklamefilmer.

  – Vanskeligere å komme fram til en langvarig løsning

  På fredag var Romney på gården i New Hampshrie der han annonserte sitt presidentkandidatur i juni i fjor, og han hadde følgende å si til Obamas tale: Regelendringen sørger for at det blir «vanskeligere å komme fram til en langvarig løsning» for folk som «ikke kan noe for» at de kom til USA ulovlig.

  Obama ønsker å underskrive DREAM Act (Development, Relief, and Education for Alien Minors), som i motsetning til fredagens regelendring baner vei til statsborgerskap for «unge drømmere» – barn av «ulovlige innvandrere.»

  Den kommer imidlertid ikke til å passere Kongressen i sin nåværende form. Florida-senator Marco Rubio, som er et hett tips til å bli Romneys visepresidentkandidat, jobber derimot med sin egen versjon.

  Overskriftene fra en rekke av høstens vippestater (Florida, Colorado, Ohio og Virginia [og Pennsylvania]) gir en liten pekepinn på hvordan uttalelsen ble mottatt:

  Tampa Bay Times (Florida): «Obama pre-empts Rubio: The president beats the senator to the punch with a policy on young illegal immigrants»; Miami Herald (Florida): «For young immigrants, hope»; Denver Post (Colorado): «Children brought to U.S. get break»; Columbus Dispatch (Ohio): «Young illegal immigrants get reprieve»; Plain Dealer (Ohio): «Ohio immigrants applauds order that lets him stay»; Richmond Times-Dispatch (Virginia): «Obama eases deportation rules»; Philly Inquirer (Pennsylvania): «Obama shields younger migrants.»

  Du leser hele Obamas tale her, og du ser den nedenfor:

  httpv://youtu.be/6RXSlMu5EDI

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også