Mer

  Vil Romneys visepresident kunne blidgjøre høyresiden i partiet?

  Mitt Romney blir republikanernes presidentkandidat, og spekulasjonene om hvem han velger som sin visepresident er allerede i gang. Men kan valget bidra til å blidgjøre kritikere på høyresiden?

  To av de heteste visepresidentkandidatene, Ohio-senator Rob Portman (56) og Florida-senator Marco Rubio (41), har begge drevet valgkamp med Romney.

  Minervas Jan Arild Snoen har beskrevet spekulasjonen som «vårens vakreste – og mest fåfengte – eventyr.» Jeg er i sommerstemning, og kaller det sommerens vakreste eventyr for politiske junkies. Skal en tro tebladene er Romney på utkikk etter en kjedelig hvit mann som ikke kan gjøre noen skade, og som ikke tar bort fokuset fra Romneys Message: «Obama-økonomien er ødeleggende, og jeg kan rydde opp.»

  I forrige ukes On Message-spalte skrev jeg om eboka Conservative Survival in the Romney Era, av Washington Examiner-journalisten Philip Klein. Klein mener Romney «burde støttes av kon­ser­va­tive vel­gere når han gjør seg for­tjent til det, og kri­ti­seres når han for­tjener det.”

  Betydningen av visepresidenten

  Etter å ha lest boka tok jeg kontakt med Klein, og stilte ham et par spørsmål om et moment jeg savnet i boka. Nemlig betydningen av Romneys visepresident oppe i det hele.

  Kan Romney blidgjøre konservative kritikere ved sitt valg av visepresidentkandidat?

  «Ja, jeg tror Romney potensielt kan fremme sin sak overfor konservative velgere ved å velge en konservativ visepresidentkandidat. Det vil oppnå to ting. Det vil for det første engasjere velgerne og gi dem noe å stemme for, ikke bare i mot Obama. Og for det andre vil det sende et signal om at konservative skikkelser vil spille en sentral rolle i en Romney-administrasjon.»

  Oppnådde John McCain dette med sitt valg av Sarah Palin i 2008?

  «Jeg tror McCains valg av Palin oppnådde halvparten av det han håpet på. Det hjalp ham definitivt med å engasjere konservative velgere som ikke var veldig etusiastiske – for å si det mildt – over at McCain var deres presidentkandidat.

  Men som en kvinne med en interessant historie som kjempet mot korrupsjon i Alaska osv. trodde de også at Palin kunne tiltrekke seg uavhengige velgere. Den delen fungerte ikke så bra. Men med det sagt legger jeg ikke skylden for McCains nederlag på Palin. Han lå omtrent likt med Obama, til og med såvidt foran, i noen nasjonale målinger helt til Lehmans kollaps i september 2008. Han ville ikke ha vunnet under noen omstendigheter, og ingen av de andre visepresidentemnene han vurderte ville ha forandret på det.»

  Mulige visepresidentkandidater

  bettingmarkedet Intrade har gamblerne foreløpig mest tro på Ohio-senator Rob Portman (28,5 %), Florida-senator Marco Rubio (20,3 %), tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty (6,5 %), Indiana-guvernør Mitch Daniels (6,4 %), og New Jersey-guvernør Chris Christie (6,2 %).

  Rubio er et fristende valg, men det spørs om det ikke blir for dristig for Romney. Spørsmålet med Portman er om han faktisk blir for kjedelig. Louisiana-guvernør Bobby Jindal er et annet alternativ som ikke kan avskrives.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også