Mer

  Søndagskaffen, uke 22

  Hver søndag opp­sum­merer vi uken som har gått, og linker til aktu­elle og lese­ver­dige artikler. Denne uken: Obamas droner, Romneys delegater, kommende valg i Wisconsin og nye arbeidsledighetstall.

  Ukens mest omtalte avisartikkel stod på trykk i New York Times og omhandlet presidentens bruk av droner i krigen mot terror (et begrep som riktignok ble lagt på is etter at Bush 43. pakket kofferten). Artikkel tar for seg Obamas såkalte «kill list.» En grundig og avslørende artikkel av Jo Becker og Scott Shane om fredsprisvinneren Obama:

  «Mr. Blair, the former director of national intelligence, said the strike campaign was dangerously seductive. ‘It is the politically advantageous thing to do — low cost, no U.S. casualties, gives the appearance of toughness,’ he said. ‘It plays well domestically, and it is unpopular only in other countries. Any damage it does to the national interest only shows up over the long term.’

  But Mr. Blair’s dissent puts him in a small minority of security experts. Mr. Obama’s record has eroded the political perception that Democrats are weak on national security. No one would have imagined four years ago that his counterterrorism policies would come under far more fierce attack from the American Civil Liberties Union than from Mr. Romney.»

  Avisa fulgte opp artikkelen med en krass leder, og spaltisten Maureen Dowd har i dag lite pent å si om presidenten:

  «The president who started off with such dazzle now seems incapable of stimulating either the economy or the voters.»

  Mens vi er inne på New York Times-artikler: David E. Sangers artikkel om USA og Israels cyberangrep («Stuxnet») på regimet i Iran er spennende lesning:

  «It appears to be the first time the United States has repeatedly used cyberweapons to cripple another country’s infrastructure, achieving, with computer code, what until then could be accomplished only by bombing a country or sending in agents to plant explosives.»

  På tirsdag vant Mitt Romney primærvalget i Texas, og krøp dermed endelig over de 1144 delegatene som sikrer den republikanske presidentnominasjonen i Associated Press sin oversikt. På lørdag var det for øvrig nøyaktig ett år siden Romney annonserte sitt kandidatur på en gård i Stratham, New Hampshire. Romney-kampanjen er også ute med et nytt motto: «Putting Jobs First.» I 1992 brukte Bill Clinton og Al Gore følgende motto: «Putting People First.»

  John Dickersons (CBS News og Slate) syn på saken: «The Republican primary was a lot like a Bond film: The outcome was predictable, but you could still have fun watching it happen.»

  Wisconsin. Minervas Jan Arild Snoen har skrevet en god gjennomgang av tirsdagens recall-valg i Wisconsin. Den republikanske guvernøren Scott Walker ser ut til å overleve demokratenes forsøk på å kaste ham midt i perioden, og en eventuell seier blir et prestisjenederlag for Obama og venstresiden. Obama har selv ikke jobbet aktivt for Walkers motstander, men i uken som gikk tok tidligere president Bill Clinton.

  Clinton presterte for øvrig å beskrive Romney i positive ordelag til CNN på torsdag:

  «There’s no question that in terms of getting up and going to the office and, you know, basically performing the essential functions of the office, a man who’s been governor and had a sterling business career crosses the qualification threshold.»

  Romney likte det han hørte, men byttet ut ordet «sterling» med «superb» da han senere trakk fram Clintons uttalelse…

  På fredag kom de oppdaterte arbeidsledighetstallene, og de var dyster lesning for Obama: Opp fra 8,1 til 8,2 %.

  Ukens Nate Silver

  Ukens artikkel fra New York Times’ Nate Silver: «Economically, Obama is no Jimmy Carter«

  «[a] comparison that sometimes gets made – one between Mr. Obama and former President Jimmy Carter – is less appropriate. It’s as inappropriate as comparing Mr. Obama with former President Ronald Reagan, who benefited from exceptionally robust economic growth in 1984.»

  Ukens høyde­punkt fra POLI­TICOs PLAYBOOK:

  During a July, 2009, meeting with national security advisers, Obama expresses serious reservations about embracing a policy of indefinite detention for terror suspects at Guantánamo: «‘You never know who is going to be president four years from now,’ Obama said. ‘I have to think about how Mitt Romney would use that power.'»

  (Utdrag fra Daniel Klaidmans nye bok Kill or Capture: The War on Terror and the Soul of the Obama Presidency)

  Våre artikler i uka som har gått:

  Nøkkeltall fra forsiden søndag morgen

  Søndagskaffen finner du hver søndag på AmerikanskPolitikk.no. Tips til neste ukes utgave kan du sende til tips at amerikanskpolitikk.no.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også