Mer

  Arbeidsledigheten opp til 8,2 %

  Mai er omme og arbeidsledighetstallene er oppdatert. Ledigheten har gått opp fra 8,1 til 8,2 %.

  I mai kom det til 69,000 nye arbeidsplasser på det amerikanske jobbmarkedet, lang mindre enn det ble spådd på forhånd. Arbeidsledigheten gikk opp med 0,1 %, ettersom flere jobbsøkere våget seg ut på jakt etter arbeid. Ledigheten har gått ned de siste månedene, noe som har ført til en gryende optimisme.

  Men det betyr ikke nødvendigvis at det finnes flere arbeidsplasser.

  De såkalte «under-unemployment»-tallene, som inkluderer deltidsarbeidere som skulle ønske seg en fulltidsjobb samt folk som har gitt opp å lete, steg fra 14,5 til 14,8 %. Andelen arbeidstakere blant amerikanere som er gamle nok til å jobbe steg imidlertid fra 63,6 til 63,8 %.

  Dårlige nyheter

  Den demokratiske valgkampstrategen Joe Trippi, som har hatt en finger med i en rekke presidentvalg, beskriver jobbrapporten som «dårlig.» Arbeidsmarkedet, samt situasjonen i Europa, peker i følge Trippi i retning av den «tøffeste og muligens jevneste valgkampen i manns minne.»

  Mitt Romney, som har hatt en god uke dersom vi ser bort ifra uroen i Amercia, mener tallene er nok et eksempel på at Obama ikke er rette mannen for jobben. «Barack Obamas gjenvalgsslogan er ‘Forward’, men det virker som om vi har beveget oss bakover,» twitret @MittRomney fredag morgen.

  Gode nyheter?

  Obamas valgkampstrateger har i dag gjort et dypdykk i tallene på leting etter positive tegn. POLITICOs Ben White påpeker at arbeidsledigheten er på vei nedover i en rekke vippestater, blant annet i Ohio og Virginia.

  Det kan muligens argumenteres for at det er arbeidsledigheten i disse statene som betyr noe, ettersom det er her valget vil avgjøres.

  Men den nasjonale arbeidsledigheten vil uansett være Obamas bør å bære til høsten, og det er viktig at ting tilsynelatende er på vei i riktig retning. Og i Ohio, der guvernøren er republikansk og det samme gjelder flertallet i begge kamrene av delstatskongresen, vil republikanerne hevde at det er de, og ikke Obama, som har gjort de riktige tingene.

  Twitter: @AreFlaten

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også