Mer

  Søndagskaffen, uke 21

  Hver søndag opp­sum­merer vi uken som har gått, og linker til aktu­elle og lese­ver­dige artikler. Denne uken: Cory Bookers runddans, valget av visepresident, og en titt på de 270 valgmennene som sikrer valgseieren.

  President Obama skulle stenge Det hvite hus for lobbyister, men det ble med valgløftet. Det var budskapet i Washington Posts «EXCLUSIVE» som poppet opp i innboksen vår søndag kveld. Washington Posts T. W. Farnam:

  «the lobbying industry Obama has vowed to constrain is a regular presence at 1600 Pennsylvania Ave. The records also suggest that lobbyists with personal connections to the White House enjoy the easiest access.»

  Cory Booker, det demokratiske stjerskuddet som er borgermester av Newark, skapte nyheter da han kritiserte Obamakampanjens angrep på Bain Capital på søndagens Meet The Press. Han mente angrepene på Romney og Bain Capital var «kvalmende.» Booker, som har mer enn en million følgere på Twitter, fikk fort reaksjoner. Det endte med en YouTube-video, og senere et intervju hos MSNBCs Rachel Maddow. På slutten av uka skrev POLITICO at Booker – et hett 2016-navn – og hans image har fått en støkk.

  Slates John Dickersons syn på saken: «The Newark mayor’s real blunder wasn’t criticizing Obama’s campaign ads. It was giving Mitt Romney a pass.»

  Romneys team er på utkikk etter en visepresidentkandidat, og denne uken skrev Joel K. Goldstein om noe av det Romneykampanjen nå overveier.

  Han skriver blant annet at de fleste visepresidentkandidatene siden 1976 har hatt mye erfaring bak seg (i gjennomsnitt 14,5 år som guvernør, kongressmedlem eller annet høyere embete), og at de dermed har framstått som plausible arvtagere, noe som veier tungt. Alle med unntak av Geraldine Ferraro (1984), John Edwards (2004) og Sarah Palin (2008) hadde minst ti års erfaring i slike posisjoner.

  Chris Christie, Bob McDonnell, Marco Rubio, og Kelly Ayotte svekkes som Romneys nr.2 dersom dette er et avgjørende moment. Mitch Daniels, Rob Portman, John Thune, og Paul Ryan styrkes (10, 16, 14 og 14 år), noe som også kan sies om Jeb Bush, Bobby Jindal og Tim Pawlenty (alle 8 år som guvernører).

  Det trengs 270 valgmenn for å vinne presidentvalget den 6. november. Statsviteren Jonathan Bernstein (http://plainblogaboutpolitics.blogspot.com/) har tidligere påpekt som rett er at det fortsatt er altfor tidlig å legge vekt på dette, men det gir allikevel et lite innblikk i høstens strategiske overveielser for Obama og Romney. I følge Associated Press (AP) ville Obama vunnet 247 mot Romneys 206 dersom valget hadde vært holdt i dag. Sju stater og totalt 85 valgmenn står på vippen: Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, Ohio og Virginia.

  I følge AP:

  • Solid demokratisk (186): California, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont og Washington.
  • Lener demokratisk (61): Michigan (16), Minnesota (10), New Mexico (5), Pennsylvania (20), Wisconsin (10)
  • På vippen (85): Colorado (9), Florida (29), Iowa (6), Nevada (6), New Hampshire (4), Ohio (18), Virginia (13)
  • Lener republikansk (47): Arizona (11), Indiana (11), Missouri (10), North Carolina (15)
  • Solid republikansk (159): Alabama, Alaska, Arkansas, Georgia, Idaho, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, West Virginia og Wyoming.

  Ukens Nate Silver

  Ukens artikkel fra New York Times’ Nate Silver: Guvernør Scott Walker ser ut til å overleve i Wisconsin:

  «The dynamics of a recall election may be slightly more uncertain. But with high turnout expected, which tends to make polling more reliable, Mr. Barrett would most likely need a last-minute change in momentum to have much of a chance of prevailing.»

  Ukens høyde­punkt fra POLI­TICOs PLAYBOOK:

  «The Book on Obama: David Maraniss’s biography of the president [‘Barack Obama: The Story,’ out June 19] uncovers some mysteries,» by John Wilwol (Washingtonian Magazine): «Maraniss’s Obama is sympathetic, and in contrast to his exotic background, he emerges as a normal, well-adjusted guy. At Occidental, ‘Barry»s Mick Jagger impression was legendary, and as a teen at Honolulu’s Punahou School, he was known for snagging joints from his buddies’ hands and shouting ‘Intercepted!’ before taking an extra hit. Halfway through the book, Maraniss describes a day when a high-school teacher asked Obama what people should most fear. ‘Words,’ uttered the boy who would be known for his stirring speeches. ‘Words … can be weapons of destruction.'»

  Våre artikler i uka som har gått:

  Søndagskaffen finner du hver søndag på AmerikanskPolitikk.no. Tips til neste ukes utgave kan du sende til tips at amerikanskpolitikk.no.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også