Mer

  McGoverns Mitchell, SD

  MITCHELL, South Dakota: I byen der en av de viktigste skikkelsene i det demokratiske partiet vokste opp kjører vi plutselig inn på Norway Avenue.

  Tidligere South Dakota-senator George McGovern (1963-81) ble født i Avon i 1922, men vokste opp i Mitchell, en time vest for Sioux Falls. McGovern tok for en kort periode over fanen for Robert F. Kennedys presidentkampanje etter at Kennedy ble skutt og drept i California i juni 1968.

  McGovern var blant annet en uttalt motstander av Vietnamkrigen:

  «The Establishment center… has led us into the stupidest and cruelest war in all history. That war is a moral and political disaster – a terrible cancer eating away at the soul of our nation.»

  Demokratenes landsmøte i 1968 er et mørkt kapittel i nyere amerikansk politisk historie, med vold mot demonstranter på utsiden, og misnøye mot partiledelsen på innsiden. Motstanden mot Vietnamkrigen var voksende, og visepresident Hubert Humphrey vant nominasjonen uten å ha deltatt i et eneste nominasjonsvalg.

  Etter 1968 kom det krav om reformer, og McGovern ble leder av McGovern-Fraser kommisjonen. Resultatet ble flere caucus- og primærvalg fra og med 1972, og begynnelsen på nominasjonsvalgene slik vi kjenner de i dag.

  I 1972 vant McGovern nominasjonsprosessen han selv var med på å utforme, men ble deretter knust av president Richard Nixon i presidentvalget. Nixon vant 520 valgmenn og 60,7 % av stemmene, McGovern 17 valgmenn og 37,5 %. En ung og skjeggete Bill Clinton ledet McGovern-kampanjen i Texas.

  C-SPANs fantastiske THE CONTENDERS-serie («They RAN & LOST but CHANGED political history») tar for seg presidentkandidatene som tapte. Episoden med McGovern anbefales på det sterkeste.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også