Mer

  Demokratisk misnøye i Kentucky og Arkansas

  Tirsdag vant både Mitt Romney og president Obama to nye primærvalg. Men Obama fikk gjennomgå fra misfornøyde demokrater i Arkansas og Kentucky.

  President Obama fra sin valgkamp kickoff i Columbus, Ohio, 5. mai 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Romney vant Arkansas med 68,3 %, mens han fikk 66,7 % i Kentucky. Ron Paul tok andreplassen begge steder. Romney er dermed enda noen steg nærmere antallet delegater (1144) som sikrer ham nominasjonen.

  President Obama sikret seg for sin del den demokratiske nominasjonen allerede den 3. april, men det er altså en del stater som fortsatt skal stemme før landsmøtet går av stabelen i Charlotte, North Carolina den første uka i september.

  Motstand mot Obama

  Arkansas er en stat Obama ikke vinner til høsten, og demokratisk motstand her betyr langt mindre enn motstand i vippestatene. Obama vant heller ikke Kentucky i 2008, noe som skal bli meget, meget, meget vanskelig å klare i år. De følgende resultatene er uansett skuffende for presidenten.

  Arkansas:

  1. President Barack Obama 58,4 %
  2. Jack Wolfe 41,6 %

  Kentucky:

  1. President Barack Obama 57,9 %
  2. Uncommitted 42,1 %

  Mer enn 40 % av de demokratiske primærvalgvelgerne i Arkansas og Kentucky valgte altså noen andre enn Obama. For to uker siden vant den fengslede Keith Judd 41 % av stemmene i West Virginia, en annen stat Romney er storfavoritt til å vinne i november.

  Slates Dave Weigel har intervjuet mannen som fikk 41,6 % i Arkansas: advokaten Jack Wolfe fra Tennessee, som også plukket med seg noen hundre stemmer i New Hampshire. Weigel mener det er urettferdig å sammenligne Wolfe med en kandidat som Judd.

  The Judd comparison is extremely unflattering to Wolfe. He’s an upstanding citizen, and reasonable, with an «economic populist» policy agenda that could fit snugly on Dylan Ratigan’s MSNBC show. When I call Wolfe, he’s ready with a 10-minute monologue about the need to restore Glass Steagall, the unfairness of the bailouts, and the good that a transaction tax could do.

  «The amount of money the president gets from Wall Street is just huge, and disturbingly so,» he says. «He’ll give a speech in Washington and attack greed, then he’ll ride Air Force One up to New York to raise $5 million from bankers.» The president had fumbled Wall Street reform and fumbled health care. «Obama, just like Hillary, put out this complicated plan that alienated people and didn’t cut costs. Health care spending was 16 percent of the economy. Now it’s 17 percent. And the sad thing is that we had the system in place, if we wanted to build on it. It’s called ‘Medicare.» It reminds me of Dorothy in the Wizard of Oz — we were home all along, and he didn’t know it!»

  På tross av disse eksemplene har Obama stilt uten noen seriøs utfordrer i primærvalgene.

  De tre foregående presidentene som tapte kan ikke si det samme, selv om motstanden var av ulik valør: Ford hadde Ronald Reagan i 1976, Carter hadde Edward Kennedy i 1980, og Bush hadde Pat Buchanan i 1992.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også