Mer

  Oh Alright, Fine… Romney

  HOLTS SUMMIT, Missouri: Mitt Romney har ikke Tea Party-bevegelsen helt i lomma enda, men det er en stor fordel at han ikke heter Barack Obama.

  Den omreisende Tea Party-aktivisten William Temple med et «Don’t Tread On Me»-flagg. Foto: Are Tågvold Flaten /amerikanskpolitikk.no.

  «Rally for Common Sense» – omtalt som «Missouri Patriot’s Woodstock» av noen overivrige arrangører – gikk av stabelen på et jorde ti minutter nord for Jefferson City, Missouri på lørdag. Eieren omtaler jordet sitt som «the Patriot’s Field of Dreams,» noe som i og for seg var passende for anledningen.

  Noe av det første som møtte meg var boder med salg av diverse valgkampmateriell, inkludert buttons og t-skjorter. Utvalget har oppdatert seg en del siden forrige gang jeg gikk meg på disse selgerne, og det var første gang jeg har sett en button med følgende påskrift: «Oh Alright, Fine… Romney 2012 (Woo-Whoo)»

  Herman Cain tok turen til Tea Party-festivalen i Holts Summit, Missouri. Foto: Are Tågvold Flaten /amerikanskpolitikk.no.

  På en annen button stod det «Anyone But Obama 2012», noe som har vært en slags gjennomgangsmelodi i hele nominasjonskampen.

  Dette var også budskapet fra mange som stod på den lille scenen på lørdag.

  Men før de kom så langt ble det snakket litt om at president Obama egentlig ikke er født i USA: «Vi har en ulovlig innvandrer i Det hvite hus!» ble det ropt fra scenen. «Birthers» finnes med andre ord enda, på tross av at Obama har frigitt fødselsattesten sin, og at Donald Trump har sluttet å snakke om det.

  En blid mann i førtiåra hadde attpåtil laget sine egne «bumper stickers» (klistremerker til bilen) med følgende påskrift: «Does Obama have a Green Card?»

  Herman Cain!

  Den tidligere presidentkandidaten Herman Cain var sistemann på programmet. Cain er ute med en ny bok (9-9-9: An Army of Davids), og det er liten tvil om at han fortsatt har mange lojale støttespillere som så gjerne skulle ønske at han ikke hadde gitt seg før stemmegivningen startet i Iowa. «We are Ameri-Cains» stod det på en t-skjorte som ble solgt i en av bodene.

  Cain hadde kommet for å si at Tea Party-bevegelsen fortsatt er i live.

  «Kan du si Rich-ard Mour-dock?» sa Cain fra scenen, og påpekte at Tea Party-mannen Mourdock (som Cain støttet) slo Senator Dick Lugar i Indianas primærvalg.

  «Jeg føler smerten deres,» sa Cain senere. «Favorittkandidaten min er nemlig heller ikke med lenger… For jeg var min egen favoritt!»

  Cain flirer, men sier at folk ikke må miste fokus. «Vi må sende Obama på reisefot!»

  Cain snakker deretter litt om Mitt Romney, og det er som om folkemengden sukker litt oppgitt over mannen Cain nylig har støttet (etter først å ha støttet «det amerikanske folket», Rick Perry, og Newt Gingrich).

  «Valgprosessen er som den er. Men dersom du blir hjemme, så stemmer du på Obama!»

  «Dumme mennesker ødelegger Amerika. Og vi må stemme ut de dumme menneskene.»

  Den tidligere motivasjonstaleren Herman Cain lever med andre ord etter KISS-prinsippet: Keep it simple, and stupid. Men de omtrent 300 frammøtte Tea Partierne elsket det.

  PS: Alan Keyes – presidentkandidat i 1996, 2000 og 2008, og Barack Obamas republikanske utfordrer i senatsvalget i Illinois i 2004 – snakket før Cain. Han brukte langt sterkere ord, og jeg intervjuet ham på tomannshånd før han entret scenen. Det leser du mer om på AmerikanskPolitikk.no senere.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også