Mer

  Søndagskaffen, uke 20

  Hver søndag oppsummerer vi uken som har gått, og linker til aktuelle og lese­ver­dige artikler. Denne uken: Romneys «Mad Man», gode tegn for Scott Walker i Wisconsin, og en spasertur med Walter Mondale i Minneapolis.

  Denne uka lanserte vi «Bokhylla» her på nettsiden, som du finner både i topp- og sidemenyen. Her tipser vi om leseverdige bøker om amerikansk politikk, og foreløpig er bøkene delt inn følgende kategorier: nye bøker, bøker om 2012-kandidatene, og (valgkamp)klassikere. Kjøper du bøker eller andre ting på Amazon via våre linker bidrar du også til driften av AmerikanskPolitikk.no (omtrent 5 % av hvert kjøp!).

  Så til uken som har gått:

  Denne uken har president Obama invitert med seg lederne for G8-landene til Camp David, og du kan lese om utfallet av møtene her. Deretter gikk turen til Chicago og NATO-toppmøtet, der Afghanistan og økonomien står høyest på agendaen.

  Obamastrategen David Axelrod har tidligere hintet om at Mitt Romney hører hjemme i TV-serien Mad Men. Med andre ord: Romney er gammeldags og vil ta landet bakover. Utseendemessig kan kanskje Romney minne litt om en eldre Don Draper (hvis du myser en del), men fram til denne uken har det vært lite fokus på Romneykampanjens egen Don Draper. The Daily’s Daniel Libit skriver om «Romney’s Mad Man»: Pressesekretæren Kevin Madden, «the Don Draper of D.C.»

  På mandag gikk den venstreorienterte organisasjonen «Common Cause» til sak mot dagens praktisering av filibuster og viste blant annet til blokkeringen av the Dream Act og en rekke av president Obamas utnevnelser. Nøkkelsitat: «the filibuster does not extend debate — its supposed purpose — it stops debate. … In today’s Senate, it’s the few who are running roughshod over the American people. If the Senate won’t address the problem, the courts must.»

  Etter at president Obama sa at han personlig støtter kjønnsnøytrale ekteskap, ble det skrevet en del om at det vil svekke ham blant kristne svarte velgere. Det var derfor gode nyheter for presidenten da NCAAP (The National Association for the Advancement of Colored People) denne uken kom med følgende uttalelse: «Civil marriage is a civil right and a matter of civil law.»

  Wisconsin-guvernør Scott Walker kjemper for sitt politiske liv i Wisconsin, etter at demokratene lyktes med en storstilt «write in»-aksjon. De samlet nok underskrifter til gjenvalg, drevet fram av støtte fra fagforeninger og demokratiske donorer nasjonalt. Nå ser det imidlertid ut som Walker kan overleve valget mot demokratenes Tom Barrett den 5. juni. Les The Weekly Standard’s «High Noon in Wisconsin» av Stephen F. Hayes.

  Denne uken var det republikansk primærvalg i Nebraska, og den Sarah Palin/Herman Cain-støttede Deb Fisher vant mot forhåndsfavoritten Jon Bruning. POLITICO: «Her stunning come-from-behind performance amounts to a warning flare about the volatility of the primary season and the unintended impact of outside groups.»

  Dan Balz om et viktig spørsmål som har blitt oversett så langt i valgkampen: «Can Washington govern?»

  Ukens Nate Silver

  Ukens artikkel fra New York Times’ Nate Silver: Demokratenes muligheter til å beholde flertallet i Senatet er styrket.

  Ukens høydepunkt fra POLITICOs PLAYBOOK:

  «At age 84, [Walter] Mondale is in fine shape, works at the Dorsey & Whitney law firm as much as he wants to but no more, and stays busy plotting his next fishing trips. In addition to sharing fantastic stories of the old days, Mondale displayed keen interest in hearing the latest Washington and political gossip, while also demonstrating that he clearly has his own well-informed sources of the same.

  He’s currently devouring Robert Caro’s latest LBJ biography, with an unusual vantage point: He had personal relationships with several of the main characters, including Johnson and, much more closely, with Robert Kennedy, who sat next to him during the mid-1960s when both were new senators.»

  Alf Tomas Tønnessen og Are Tågvold Flaten har bidratt til denne utgaven av Søndagskaffen. Søndagskaffen finner du hver søndag på AmerikanskPolitikk.no. Tips til neste ukes utgave kan du sende til tips at amerikanskpolitikk.no.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også