En splittet nasjon

TEMPLE, Texas: President Obama har annonsert sin støtte til kjønnsnøytrale ekteskap. Men hva sier folket?

«Kall meg kynisk, men jeg trodde ikke hans syn på ekteskap kunne bli noe ‘gayere’,» sa Kentucky-senator Rand Paul (R) i Iowa på fredag.* På det tidspunktet var det allerede kjent at president Obama hadde samlet inn i overkant av 15 millioner dollar hjemme hos George Clooney, etter onsdagens uttalelse til ABC News: «Jeg har kon­klu­dert med at det er viktig for meg å bekrefte at jeg per­sonlig mener homo­file par burde ha mulig­heten til å gifte seg.»

Obamas uttalelse førte til økt fokus på Mitt Romney. Hva kom han til å si? Til avgangskullet på Liberty University i Lynchburg, Virginia i helgen gjentok han det han har sagt så langt i valgkampen: «Ekteskapet er et forhold mellom en mann og en kvinne.»

Obama-Bidens støtte til kjønnsnøytrale ekteskap har allerede vist seg å være gunstig økonomisk sett, og har samtidig klargjort forksjellene mellom de to partiene. Men er det gunstig politisk sett?

Flertallet på presidentens side

Som The New York TimesNate Silver påpeker – med utgangspunkt i et gjennomsnitt av meningsmålinger – er flertallet av folket enig med presidenten: 50 % for, 45 % mot.

Men det behøver ikke å bety at dette gjenspeiler seg i valgavlukkene, noe den nylige avstemningen i vippestaten North Carolina vitner om. Det som iallefall er sikkert er at presidenten står på tryggere politisk grunn nå, enn han ville gjort for bare noen få år siden.

Tallene fra en USA TODAY/Gallup-måling fra 10. mai gjenspeiler situasjonen Silver beskriver. 51 % sier de støtter presidentens uttalelse.

Men dersom vi ser litt nærmere på tallene, ser vi følgende: Omlag 13 % sier at de av den grunn er mer tilbøyelige til å stemme på Obama til høsten.

Dobbelt så mange, omtrent 26 %, sier imidlertid de nå er mindre tilbøyelige til å stemme på presidenten.

Svekket blant uavhengige og republikanere

Blant demokratene er det 24 % som sier de har fått større tro på presidenten, mens 10 % sier det er mindre sannsynlig at de vil stemme på ham. Blant uavhengige velgere er fordelingen 11 % styrket, 23 % svekket.

Som forventet er forskjellen enda større blant republikanerne: 2 % sier de er mer tilbøyelige til å stemme på Obama som en følge av uttalelsen, mens 52 % sier de er (enda) mindre tilbøyelige til å stemme på ham til høsten.

Obamas personlige syn på kjønnsnøytrale ekteskap styrker tilsynelatende Romney og republikanernes hånd mer enn hans egen. Uavhengig av denne målingen har Romney uansett fått en hjelpende hånd i arbeidet med å samle støtte fra de mest (sosial)konservative elementene av partiet.

* Pauls kommentar var overraskende for mange, ettersom presidenten støtter delstatenes rettigheter til å avgjøre spørsmålet på egenhånd.

OBS: USA TODAY/Gallup-målingen er basert på telefonintervjuer med 1013 voksne. Feilmarginen er +/- 4 %.

OPPDATERT: I følge en ny meningsmåling fra New York Times/CBS News mistenker 67 % av de spurte at det lå politiske motiver bak president Obamas støtte for kjønnsnøytrale ekteskap. 24 % tror uttalelsen kom «først og fremst fordi han mener det var det rette å gjøre.»