Mer

  Obama støtter likekjønnet ekteskap

  President Barack Obama blir intervjuet av Robin Roberts, fra ABCs Good Morning America i Det hvite hus, 9. mai, 2012. (Official White House Photo by Pete Souza).

  President Barack Obama kunngjorde i dag at han støtter likekjønnet ekteskap. Valgkampen er med andre ord i gang for alvor.

  «Jeg har konkludert med at det er viktig for meg å bekrefte at jeg personlig mener homofile par burde ha muligheten til å gifte seg,» sa Obama til ABC News tidligere i dag.

  Standardsvaret fra Obama om hans syn på likekjønnede ekteskap – det mange amerikanere omtaler som «same sex marriage» – har fram til i dag vært at han har hatt et «evolving view» på saken.

  Visepresident Joe Biden uttalte på søndag at han personlig støtter homofiles rett til å gifte seg. Noen mente Bidens uttalelse var nok et eksempel på en forsnakkelse fra visepresidenten, noe det også virket som da Det hvite hus deretter gjentok Obamas standardsvar.

  Men det var også mange som så uttalelsen som en prøveballong for en fremtidig uttalelse fra presidenten. Dette argumentet ble styrket da den norskættede utdanningsministeren Arne Duncan sa seg enig med Biden.

  Valgkampsak…

  Presidenten har nettopp sparket i gang valgkampen, og dagens uttalelse sørger for at dette blir en mye omtalt sak til høsten. Mitt Romney er ikke enig med presidenten, og støtter det han omtaler som «tradisjonelt ekteskap.» Romneys syn er i tråd med partilinjen til Det republikanske partiet.

  … i vippestat

  Obamas uttalelse kommer dagen etter at North Carolina stemte over «Amendment One.» Det statlige grunnlovstillegget definerer ekteskap på «den tradisjonelle måten,» og North Carolina ble den 30 delstaten som forbyr likekjønnede ekteskap.

  North Carolina blir også en av de viktigste vippestatene til høsten, og Obama håper han kan vinne der, som han gjorde det i 2008. Det er blant annet derfor demokratene arrangerer sitt landsmøte i Charlotte, North Carolina i begynnelsen av september.

  Både demokrater og republikanere vil bruke saken for alt den er verdt til å mobilisere sine tilhengere. Obama sikrer blant annet økt oppslutning fra LGBT-miljøet («lesbian, gay, bisexual, transgender»), mens Romneys oppgave med å fri til de sosialkonservative elementene av partiet nå blir langt lettere.

  Reaksjoner

  Uttalelsen fra tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee sammenfatter reaksjonen fra mange republikanere:

  «Dette kommer til å bli en definerede sak i dette valget. Obama, Pelosi og demokratene har feilet totalt når det gjelder økonomiske spørsmål, så nå prøver de å fokusere på saker som vil engasjere basen deres.

  Vel, det kommer til å engasjere våre folk også. Menn og kvinner som støtter tradisjonelt ekteskap.»

  Fortsettelse følger.

  PS: Obama støtter ikke en føderal lov som sier at likekjønnede ekteskap bør tillates, men sier at det ikke bør innføres en føderal lov som forbyr det. Demokratene har vært i mot en slik grunnlovsendring lenge allerede.

  Oppdatering: Obamakampanjen samlet inn 1 million dollar i løpet av de første 90 minuttene etter uttalelsen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også