Mer

  Paul mot Romney i Tampa

  Når republikanerne samles til landsmøte i det sommervarme Tampa står kampen mellom to menn: Mitt Romney og Ron Paul.

  Ron Paul i godt humør et par dager før caucusvalget i Iowa i januar, der han havnet på tredjeplass. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Republikanernes landsmøte går av stabelen i Tampa, Florida 27.-29. august, og partiet skal nominere sin president- og visepresidentkandidat. Målet er å sparke igang høstens valgkamp med brask og bram, og med vind i seilene. Få dager senere står demokratenes landsmøte for tur i Charlotte, North Carolina.

  Mitt Romney er allerede i gang med valgkampen mot Obama, men han har enda ikke sikret seg de 1144 delegatene som formelt gir ham nominasjonen.

  Mange av delegatene fra nominasjonskampen er som AmerikanskPolitikk.no tidligere har påpekt ubundne, og i disse tilfellene er det folk stemt fram på delstatsnivå som drar til Tampa som delegater. Spørsmålet er dermed hvor mange av disse som vil stemme på Romney, og hvor lang tid det tar før Romney når 1144.

  Ron Pauls delegatstrategi

  Ron Paul har gjort det eksepsjonelt bra i 2012 sammenlignet med 2008 (eller 1988 for den saks skyld). Og denne gangen har Paulleiren attpåtil finstudert delegatreglene, ned til hver minste detalj.

  Paul har ikke vunnet én eneste stat, men takket være målrettet innsats ligger han nå an til å samle et flertall i mer enn de fem statene som trengs for å bli stemt over på landsmøtet.

  Det innebærer blant annet at selv om Paul for eksempel havnet på tredjeplass i Iowa og på andreplass i Minnesota, så ser han til å sitte med overtaket etter delegatfordelingen.

  Ron Paul omringet av journalister i Iowa. Spørsmålene haglet, Paul sa ikke et ord. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  I helgen var det Nevada og Maine som valgte delegater på delstatsnivå. Romney vant begge disse caucusvalgene (med henholdsvis 50 % og 39 %), mens Paul kom på henholdsvis tredje og andreplass (med 19 % og 35 %). Men takket være den nevnte delegatstrategien – drevet frem av målrettede og entusiastiske tilhengere – kapret Paul 21 av 24 delegater i Maine, og 22 av 28 delegater i Nevada.

  Delegatstrategien, og de mange anklagene om valgfusk i noen av caucusvalgene (som har gått ut over Paul), er et godt argument for at primærvalg er å foretrekke framfor caucusvalg.

  For er det ikke til syvende og sist velgernes stemme som bør telle? Hva er poenget med en stemme for Romney dersom Paul får delegatene?

  Paultilhengerne

  Mange Paultilhengere mener Paul kan klare å sette en stopper for at Romney når de 1144 delegatene som sikrer nominasjonen. Romneyleiren vil selvsagt unngå en pinling og langvarig avstemning i Tampa for en hver pris, Formålet er jo å presentere en salgbar og attraktiv pakke drøyt to måneder før valgdagen!

  De aller fleste politiske analytikere – inkludert skribentene her på AmerikanskPolitikk.no – er imidlertid enige om at Romney vinner nominasjonen. Spørsmålet blir dermed hva Ron Paul kan oppnå innad i Det republikanske partiet med delegatene sine?

  Tidligere i år ble det skrevet en del om at Paul angrep alle andre enn Romney i TV-debattene, noe som førte til rykter om et mulig samarbeid. Kan Paul få en rolle i en Romney-administrasjon? Vil Paul kunne få en rolle i utforming av 2012-utgaven av den republikanske partiplattformen? Noen få har til og med prestert å ympte frampå om følgende: Paul som VP?

  Paul har mange unge tilhengere, velgere Romney sårt trenger dersom han skal slå Obama. Men problemet for Romney er at mange av disse velgerne misliker den tidligere Massachusetts-guvernøren. Det var for eksempel en Paultilhenger som ga meg en flyer utenfor et Romney-arrangement i New Hampshirem der Romney ble beskrevet som en grisk, rik pappagutt som støttes av de samme pengefolkene som bidro til Obamakampanjen i 2008.

  Men siden den tid har Bachmann, Huntsman, Perry, Santorum og Gingrich gått fra krasse angrep til rosende ord, mens mange velgere har begynt å se Romney i et annet lys. Han er jo tross alt bedre enn Obama.

  Romney, eller Johnson?

  La oss si Romney vinner nominasjonen. Vil Paultilhengerne jobbe for ham til høsten? Eller stemmer de på Gary Johnson? Johnson var tidligere med i den republikanske nominasjonskampen, og ble i helgen stemt fram som Det liberterianske partiets presidentkandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også