Mer

  Afghanistan, ett år etter bin Laden

  Til venstre: President Barack Obama på overraskelsesbesøk på Bagrambasen i Afghanistan 1. mai 2012. (Official White House Photo by Pete Souza). Til Høyre: Mitt Romney og tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani utenfor en brannstasjon på Manhattan samme dag (Getty Images).
  Til venstre: President Barack Obama på overraskelsesbesøk på Bagrambasen i Afghanistan 1. mai 2012. (Official White House Photo by Pete Souza). Til Høyre: Mitt Romney og tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani utenfor en brannstasjon på Manhattan samme dag (Getty Images).

  Ett år etter aksjonen som tok livet av Osama bin Laden dro president Obama på overraskelsesbesøk til Afghanistan. Mitt Romney besøkte samme dag en brannstasjon på Manhattan sammen med tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani.

  Obamas overraskelsestur til Afghanistan er et godt eksempel på en presidents evne til å sette agendaen når han selv føler for det. Vel framme i Afghanistan markerte nemlig Obama årsdagen for drapet på bin Laden med å underskrive en ny avtale med president Hamid Karzai om å støtte Afghanistan ut 2024, og med en tale til nasjonen i beste sendetid.

  Ut av Afghanistan

  Obama benyttet muligheten til å snakke om veien videre i Afghanistan. Han sa at afghanske styrker vil ta over ledelsen av kampoperasjoner til neste år, men at internasjonale styrker vil fortsette å bidra som støttespillere i en overgangsperiode der det trengs.

  «Mens vi gjør dette, vil troppene våre fortsette å komme hjem. I fjor brakte vi 10 000 amerikanske soldater hjem fra Afghanistan. Ytterligere 23 000 soldater vil komme hjem innen utgangen av sommeren,» sa Obama. «Ved utgangen av 2014 vil afghanerne ha fullt ansvar for sikkerheten i sitt eget land.»

  Etter mer enn ti år under det Obama beskrev som «krigens mørke sky», snakket han om «lyset fra en ny dag på horisonten.» «Irakkrigen er over. Antallet tropper som er i en utsatt posisjon er halvert, og flere kommer snart hjem,» fortsatte han.

  Han sa at oppdraget ikke går ut på å bygge en nasjon i Amerikas bilde, men på å ødelegge al Qaida, og at målet nå er innen rekkevidde.

  Ryggdekning

  Time Magazines Mark Halperin mener Obamas tale kan gi ham ryggdekning i valgkampen når det gjelder Afghanistan. Venstresiden kan klamre seg til troen på at Obama vil ende krigen, mens høyresiden ikke har stort å angripe ham for på grunn av den gradvise tilbaketrekningen. Halperin mener Obama har lært av Karl Rove ved å snakke om at krigen nærmer seg slutten, mens antallet tropper som fortsatt er på plass gir ham dekning for angrep fra høyre.

  Karl Rove hadde allikevel ingen lovord for talen senere samme kveld hos Fox News’ Sean Hannity. Hovedproblemet: De pågående samtalene med Taliban.

  Valgkampsak

  Obama har blitt anklaget for å politisere bin Laden-raidet, blant annet ved å stille spørsmålstegn ved om Mitt Romney ville ha tatt bin Laden.

  Romney tilbragte for sin del årsdagen i New York sammen med tidligere borgermester Rudy Giuliani, som spilte en sentral rolle i tiden etter 11. september. Sammen besøkte de en brannstasjon på Manhattan som mistet 11 mann i terrorangrepet, og Romney benyttet muligheten til å klargjøre tidligere uttalelser om bin Laden.

  «Jeg ville ha tatt samme beslutning om å fjerne ham,» sa Romney, som i helgen sa at «til og med Jimmy Carter» ville ha gjort det.

  «Det å politisere hendelsen, og det å prøve å dra et skille mellom ham og meg, var en upassende behandling av en veldig viktig hendelse som samlet Amerika,» fortsatte Romney.

  Pizza og penger

  Mens Obama hilste på de entusiastiske amerikanske soldatene på bildet overfor, spaserte Mitt Romney inn på Joe’s Pizza og kjøpte seks pizzaer til brannmannskapet på brannstasjonen. Presidenten satte seg deretter på Air Force One i retning USA og valgkamp-fundraisere. Fra «Commander In Chief,» til «Campaigner In Chief.»

  Romney hadde det samme på plakaten, og gikk fra brannstasjonen, inn i en av de svarte SUVene i Secret Service-bilkortesjen, og kjørte av gårde til nok en fundraiser.

  PS: 1. mai markerte også niårsdagen for president George W. Bush sin berømte tale om tilstanden i Irak foran «Mission Accomplished» banneret.

  Du kan lese eller se Obamas tale her:

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også