Mer

  Ville Romney tatt bin Laden?

  President Obama tok den endelige avgjørelsen da Osama bin Laden ble drept i Pakistan i fjor vår. Ett år etter bruker Obama-kampanjen aksjonen for alt den er verdt.

  Det ikoniske bildet fra The Situation Room den 1. mai 2011, mens det enda var usikkert om Osama bin Laden ville bli tatt eller ei (Official White House Photo by Pete Souza).

  I fjor vår skrev jeg at republikanerne som ville utfordre Obama i 2012 måtte «endre litt på angrepsplanene» etter at bin Laden ble tatt. Obama hadde skaffet seg et trumfkort («Jeg tok bin Laden»), og det ble med ett vanskeligere å beskrive ham som svak og vinglete i utenrikspolitikken.

  What Would Romney Do?

  Ett år etter markerer Obamas gjenvalgskampanje begivenheten.

  På torsdag nevnte visepresident Joe Biden Osama bin Laden hele 12 ganger i talen sin på New York University. Han nevnte også Mitt Romney i samme slengen:

  «Hva ville guvernør Romney ha gjort? Sannheten er at vi ikke kan vite det med sikkerhet,» begynte han.

  Men han ga seg ikke der.

  «Takket være president Obama er bin Laden død og General Motors i live. Vi må spørre oss selv om det ikke ville ha vært omvendt dersom Romney hadde vært president.»

  Én person

  Bakgrunnen for slengbemerkningene er at Romney som presidentkandidat i 2008 kritiserte Obama for å ville angripe al-Qaida i Pakistan dersom det skulle vise seg å bli nødvendig.

  Men det er følgende Romney-kommentar fra april 2007 som demokratene virkelig fryder seg over: «Det er ikke verdt å bevege himmel og jord og å bruke milliarder av dollar bare for å fange én person.»

  Washinton Times’ Byron York, som på den tiden skrev for National Review, reagerte slik: «Kanskje Romney burde se videoen av at flyene treffer tårnene igjen.»

  Clinton på laget

  Fredag morgen slapp deretter Obama-kampanjen en webvideo som omhandler bin Laden-askjonen. Tidligere president Bill Clinton fører ordet, og gamle Bill snakker om hvor viktig og vanskelig Obamas avgjørelse var.

  httpv://youtu.be/BD75KOoNR9k

  Vi får nok se en 30-sekunders versjon av denne til høsten.

  Et substantiv, et verb og …

  Da visepresident Biden fortsatt prøvde å vinne presidentnominasjonen i 2008 gikk han til angrep på republikanernes Rudy Giuliani. Giuliani, borgermerster i New York under terrorangrepene den 11. september 2001, snakket (naturlig nok) ofte om 9/11. I en MSNBC-debatt i oktober 2007 kom derfor Biden med denne kommentaren: «Han nevner bare tre ting i hver setning: et substantiv, et verb, og 9/11!»

  Bidens kommentar var toppen av et isfjell med demokratisk misnøye som bunnet i en følelse av at republikanerne fortsatt politiserte «krigen mot terror.»

  Et par måneder fra nå – om ikke før – vil republikanerne begynne å høres ut som Biden anno 2007. «Obama snakker bare om bin Laden!»

  Arizona-senator John McCain, Obamas motstander i 2008, har allerede fått nok: Obama har snudd «den ene tingen han gjorde rett til en patetisk, politisk, selv-gratulerende handling,» sa McCain på fredag. «Barack Obama burde skamme seg,» fortsatte han. Han «svekker minnet om 11. september og drapet på Osama bin Laden ved å koke det ned til en billig, politisk angrepsreklame.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også