Mer

  En reagansk Romney: Et bedre Amerika

  Tirsdag kveld vant Mitt Romney primærvalgene i New York, Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island og Delaware. Han brukte seierstalen til å sette et semi-offisielt punktum for nominasjonskampen.

  Mitt Romney blir republikanernes fanebærer til høsten. Her taler han i Manchester, New Hampshire, 24. april 2012.

  «Takk skal dere ha Pennsylvania, Delaware, Rhode Island, Connecticut og New York! Og i kveld kan jeg også si takk, Amerika.»

  Slik startet Romneys seierstale i Manchester, New Hampshire, delstaten der han annonserte sitt kandidatur den 2. juni 2011. Han ble introdusert av kona Ann, som spiller en stadig mer framtredende rolle i valgkampen.

  «Etter 43 primær- og caucusvalg, mange lange dager og mer enn et par lange netter, kan jeg si med sikkerhet – og med takknemmelighet – at dere har gitt meg et høytidelig ansvar. Og sammen, så skal vi vinne den sjette november!»

  Romney leverte deretter en god tale, og den kan sees som et kort sammendrag av hans «sak» mot den sittende presidenten.

  Bedre enn for fire år siden?

  Da Ronald Reagan utfordret president Jimmy Carter i 1980, stilte han følgende retoriske spørsmål under TV-debatten i Cleveland, Ohio: «Har du det bedre nå enn du hadde det for fire år siden? Er det lettere for deg å kjøpe ting i butikkene nå enn det var for fire år siden?»

  Romney, som i likhet med Reagan utfordrer en sittende demokratisk president, sa i går kveld følgende: «Hva har vi å vise til etter tre og et halvt år med president Obama? Er det lettere å få endene til å møtes? Er det lettere å selge hjemmet ditt eller kjøpe deg et nytt et? Har du spart det du trenger til pensjonsalderen? Tjener du mer i din nye jobb? Har du bedre muligheter til å få deg en ny jobb? Betaler du mindre for bensin?»

  Hold ut litt lenger

  I 1992, da en annen sittende president tapte gjenvalg, formulerte James Carville – strategen til Bill «I feel your pain» Clinton – følgende berømte diktum: «It’s the economy, stupid!» Poenget: Valgkampen handlet i bunn og grunn om økonomien!

  Etter oppramsingen av de retoriske spørsmålene sa Romney for sin del følgende: «Det handler fortsatt om økonomien, og vi er ikke dumme. Folk har det vondt i Amerika.»

  Folk har det vondt, sa Romney, men redningen er på vei.

  «Jeg har et enkelt budskap: Hold ut litt lenger. Et Bedre Amerika begynner i kveld.»

  Plakater med det samme mottoet hadde blitt delt ut til publikum i det de ankom lokalet, og Romneykampanjen tester nå ut om «A Better America» kan bli Romneys nye motto.

  Eksepsjonalistisk optimisme

  Romney hintet også til en annen Reagan uttalelse, nemlig den om a «shining city on a hill.» Det var John Winthrop som i sin tid (1630) beskrev New England som «a citty upon a hill», mens Reagan selv tilføyde ordet «shining.»

  Romney snakket i likhet med Reagan om en bakketopp, som Amerikanerne må karre seg opp på igjen. «I dag er bakken foran oss litt bratt, men vi har alltid vært en nasjon av folk som tar store steg. Drømmerne kan drømme litt større, det kan tørkes støv av «help wanted»-skiltene, og vi kan begynne på nytt igjen. Vi tror på Amerika. Vi tror på oss selv. Våre beste dager ligger fortsatt foran oss. Vi er jo, når alt kommer til alt, Amerikanere!»

  1144?

  Romney har enda ikke de 1144 delegatene som formelt sikrer nominasjonen, og Ron Paul og Newt Gingrich fortsetter foreløpig marsjen videre mot landsmøtet i Tampa, Florida i august.

  Men det blir, som den nye grafikken på AmerikanskPolitikk.no tilsier, Obama vs. Romney til høsten. I følge Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av meningsmålinger er stillingen mellom de to nå 47,8-44,1, +3,7 % i presidentens favør.

  Romneys tale kan du enten lese i sin helhet her, eller se nedenfor:

  httpv://youtu.be/O-HD0tTLSD0

  Twitter: @AreFlaten / @AmPolitikk

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også