Vetokrati og samarbeidsmangel

Thomas Friedman mener Washington har utviklet seg til et «vetokrati,» mens Indianasenatoren Dick Lugar – en av republikanernes sterkeste utenrikspolitiske talsmenn – utfordres av en av sine egne.

Jeg mener omstendighetene rundt det republikanske primærvalget i Indiana og Friedmans kommentar bør sees i sammenheng.

Jeg leste nettopp en artikkel om hvordan veteransenator Dick Lugar (80) fra Indiana utfordres av den kompromissløse Tea Party favoritten og delstatsfinansministeren Richard Mourdock. Mourdock mener Lugar (les: Grandpa) i for stor grad har vært samarbeidets mann.

Deretter leste jeg Thomas Friedmans kommentar om «vetocracy,» om hvordan polariseringen og mangel på samarbeid har endret det politiske systemet til det negative.

Slik Friedman ser det er det nå for mange «checks and balances,» illustrert blant annet ved økningen i bruk av filibuster de siste årene.

Fra høyre til sentrum

Dick Lugar ble senator etter valget i 1976 med støtte fra the New Right. The New Right var en del av høyrebevegelsen på 70-tallet som stod delvis utenfor Det republikanske partiet, slik Tea Party-bevegelsen gjør det i dag.

I 1978 var Lugar en fanebærer for høyresiden hos Republikanerne. Han bidro blant anent til å hindre en viktig fagforeningsreform som Demokratene og fagbevegelen hadde kjempet for.

Senere har Lugar blitt mer pragmatisk og samarbeidsorientert og trolig Republikanernes sterkeste utenrikspolitiske talsmann.

Det er et tankekors at kunnskapsrike veteraner som Lugar får såpass hard kritikk, når samarbeid ofte er viktig for å løse store politiske utfordringer.

En annen eldre republikansk senator som i likhet med Lugar utfordres av en av sine egne er Orrin Hatch (78). Utahsenatoren må i slutten av juni ut i sitt første primærvalg siden han ble valgt inn i Senatet i 1976.

Drømmen om et tredjeparti

Friedman har på sin side gjentatte ganger tatt til orde for på sikt å skape et sterkt tredjeparti som kan utfordre både Republikanerne og Demokratene, og han håper at New York-ordfører Michael Bloomberg er interessert i å kaste seg inn i valgkampen og bli med i debattene til høsten (selv om dette virker lite trolig).

Primærvalget i Indiana går av stabelen den 8. mai. Indianaguvernør Mitch Daniels – som nylig annonserte sin støtte for Mitt Romney – har spilt inn en reklamefilm sammen med Lugar for å hjelpe ham i innspurten.

1 kommentar