Mer

  Vår, Virginia og visepresidentkandidater

  Det er vår, Romney har nominasjonen i lomma, og spekulasjonen om hvem som blir hans visepresidentkandidat er allerede i gang.

  Vårstemning ved Universitetet i Virginia.

  Det er for lengst vår i Virginia, og selv om jeg kom akkurat for sent til å oppleve de hvite og rosa blomstene på cherry blossom-trærne, fikk jeg heldigvis nyte de pene hvite blomstene på dogwood-trærne rundt om i den idylliske universitetsbyen Charlottesville. Da jeg var stipendiat ved University of Virginia var april og mai (samt oktober, med sine gule høstløv og Halloween-feiring) favorittmånedene, blant annet på grunn av hvordan den fantastiske vårsola og alle de blomstrende trærne lyste opp hele universitetsområdet og alle dets flotte uteområder. Piknik på «the Lawn» var alltid et must.

  Mens jeg var i USA denne gang trakk Rick Santorum seg, noe som betyr at den republikanske nominasjonskampen nå er over (til tross for Newt Gingrich og Ron Pauls evigvarende tilstedeværelse). Jeg stakk en tur innom den kjente UVa professoren og FOX News-kommentatoren Larry Sabatos eget institutt, Center for Politics, for å snakke med hans valganalytiker Kyle Kondik (følg ham på Twitter: @kkondik) om hva som skjer nå.

  Referendum om Obama

  Kondik ønsket å formidle til mine norske lesere at selv om det har vært veldig mye fokus på republikanerne med nominasjonskampen (som naturlig er), må man ikke la seg lure til å tro at dette valget på noen som helst måte kommer til å handle om Mitt Romney. Dette er først og fremst et valg hvor en sittende president stiller til gjenvalg, noe som betyr at det er et referendum over hans første presidentperiode.

  Dersom dette stemmer er det ikke nødvendigvis gode nyheter for Obama. Dagens økonomiske situasjon er fortsatt relativt prekær, med en meget slak oppoverkurve ut av resesjonen. At pilene så vidt peker i riktig retning betyr ikke nødvendigvis at velgerne føler det går bra nok til å gjenvelge Obama. For selv om han ikke skapte resesjonen, “eier” han nå den amerikanske politiske situasjonen, og må stå til ansvar for den.

  Bedre enn for fire år siden?

  Da Ronald Reagan stilte til gjenvalg i 1984 spurte han velgerne et enkelt spørsmål som på mange måter oppsummerer denne logikken: har velgerne det bedre nå enn for 4 år siden? I 1984 fant velgerne ut at de hadde det generelt bedre, med en økonomi som var på bedringens vei etter nedgangstiden på 1970-tallet og økonomiske indikatorer som pekte i riktig retning. Dersom dagens amerikanske velgerne føler, sånn rett før 6. november, at økonomien er på bedringens vei og at arbeidsledigheten fortsatt er på vei nedover, er det sannsynlig at Obama blir gjenvalgt.

  Peker derimot pilene i gal retning, vil Romney ha en mulighet til å stille likt på valgdagen. Som Kondik sa, så er Romneys oppgave som republikanernes kandidat rett og slett å være klar til å plukke opp presidentembetet dersom Obama snubler og mister det.

  I så fall er Romney dobbelt heldig. Først var han heldig fordi han, som en relativt svak kandidat (selv om Svein Melby borte på IFS vel er uenig i det) møtte enda svakere motkandidater i nominasjonskampen. Så han skulle være veeeeldig heldig dersom Obama snubler i valgkampen (ved å gjøre/si noe meget dumt). Økonomiske indikatorer er det derimot lite Obama kan gjøre noe med på dette tidspunktet, så går det nedover igjen blir valget jevnt.

  Valg av visepresident

  Og her kommer Romneys valg av visepresidentkandidat inn. Det kommer til å være mye fokus på dette framover. (Det betyr ikke at det nødvendigvis er så veldig viktig). Men det som er viktig, er at Romney finner en kandidat som styrker valgseddelen til republikanerne, og ikke minst finner en som styrker Romney, heller enn visepresidentkandidaten selv.

  Denne personen trenger ikke være fra en «svingstat» (hei Marco Rubio fra Florida) eller være latino/a (Rubio igjen), selv om dette kanskje kan hjelpe litt. Det viktigste er at de sammen utgjør et godt team som effektivt angriper Obama og demokratene, og gjør denne jobben overbevisende. Etter Palin-fadesen i 2008 er det viktig at personen er kompetent og troverdig (hei Rob Portman fra Ohio). Det er dog ikke sannsynlig at Romney kommer til å bestemme seg før over sommeren, så herved starter en lang sesong med spekulasjon.

  John Adams

  Til slutt: I løpet av USA-oppholdet mitt fikk jeg endelig sett HBO-serien John Adams (med Paul Giamatti i hovedrollen som Mr. Adams). Serie anbefales alle som er interessert i amerikansk revolusjonshistorie (samt godt skuespill). En kuriositet er at University of Virginias grunnlegger, Thomas Jefferson, ble portrettert som den kuleste kisen i Founding Father-klassen, med overbærende blikk og kule replikker. Kunne man være kul på 1700-tallet, altså? Jeffersons nære venn James Madison ble for øvrig helt ignorert i serien, noe som er merkelig siden Madison var relativt viktig i grunnleggelsen av USA. Hva var det han gjorde for noe igjen… Å ja, han formet Grunnloven, samt Bill of Rights. Ja ja, Madison, det var kanskje ikke så viktig…?

  Se denne serien!

  Hilde Eliassen Restad er senior­forsker ved NUPI, og skriver også bloggen Dagens DC.

  Hilde Restad
  Hilde Restad
  Førsteamanuensis i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes høyskole. Restad skriver også bloggen Dagens DC.

  Les også