Mer

  Over og ut for Rick Santorum

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.
  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Tirsdag formiddag suspenderte Rick Santorum sitt presidentkandidatur. Dermed forsvant den mikroskopiske sjansen for at han kunne slå Mitt Romney, som vinner republikanernes presidentnominasjon.

  Tirsdag innkalte Rick Santorum til pressekonferanse i Gettysburg, Pennsylvania, etter en tøff helg på sykehus med den tre år gamle datteren Bella (som lider av den sjeldne sykdommen Trisomy 18). Det var kun satt opp to stolrader, og det var trangt om plassen da Santorum selv satte en stopper for sitt presidentkandidatur.

  «Vi tok en avgjørelse i helgen, og selv om presidentvalgkampen er over for meg, og selv om vi vil suspendere vår kampanje i dag, så er vi ikke ferdige med å kjempe,» sa Santorum.

  En av de mange faktorene til at Santorum valgte å gi seg nå, istedenfor å prøve å slå Romney i hjemstaten Pennsylvania den 24. april, er at han ikke lenger ser noen sannsynlig vei fram til nok delegater. Han håpet lenge at delegatfordelingen fra primærvalget i Texas (29. mai) ville endres slik at vinneren ville få alle delegatene, men forsøket strandet.

  «Denne helgen var en tid for bønn og ettertanke, akkurat som den gangen da vi bestemte oss for å kaste oss inn i denne valgkampen,» fortsatte han.

  «Mot alle odds, så vant vi elleve stater, millioner av stemmer, og flere valgdistrikt enn alle de andre kandidatene til sammen,» sa Santorum.

  Telefon til Romney

  Santorum ringte Mitt Romney tirsdag morgen, og fortalte ham at han kom til å trekke seg. De ble enige om å møtes i nærmeste framtid, men har i følge Santorumrådgiveren John Brabender ikke fastsatt noe tidspunkt enda.

  En kopp kaffe i august

  Rick Santorum var den første presidentkandidaten jeg hilste på da jeg tok turen til Iowa i august.

  Jeg satt og leste om ham i The Des Moines Register, da det plutselig stod en mann med bordenden, som jeg først trodde hadde kommet med påfyll til kaffekoppen min.

  Men mannen med oppbrettede skjorteermer viste seg å være Rick Santorum, og fem måneder senere vant han caucusvalget i Iowa.

  (saken er oppdatert.)

  Du ser hele pressekonferansen her:

  OPPDATERING: Romneys uttalelse:

  «Senator Santorum is an able and worthy competitor, and I congratulate him on the campaign he ran. He has proven himself to be an important voice in our party and in the nation. We both recognize that what is most important is putting the failures of the last three years behind us and setting America back on the path to prosperity.»

  OPPDATERING II: Utdrag fra e-posten Santorum sendte til støttespillerne sine:

  «Today I announced that I am suspending my campaign for the President of the United States. This has been one of the hardest decisions Karen and I have ever had to face together. And it has been hard in large measure because of you. I know that my candidacy has offered you a way to fight for your convictions, and I do not want to let you down.»

  «… Our good friends in Texas have been working non-stop to make sure that they have a say in the choice of our nominee, but without the state changing its delegate allocation to winner-take-all, I do not see a path forward that does not risk our shared objective of defeating Barack Obama in November. I want to thank them for their valiant efforts.»

  OPPDATERING III: Gingrich sin uttalelse:

  “Rick has waged a remarkable campaign. His success is a testament to his tenacity and the power of conservative principles.

  I am committed to staying in this race all the way to Tampa so that the conservative movement has a real choice. I humbly ask Senator Santorum’s supporters to visit Newt.org to review my conservative record and join us as we bring these values to Tampa. We know well that only a conservative can protect life, defend the Constitution, restore jobs and growth and return to a balanced budget.”

  Bilder av Rick Santorums ferd på kryss og tvers i USA ser du nedenfor (alle foto av Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no):

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også