Mer

  Panelet: Har nominasjonskampen styrket eller svekket Romney?

  Vi stiller norske USA-eksperter aktu­elle spørsmål, og her får du sva­rene. Denne gangen: Har nominasjonskampen styrket eller svekket Romney?

  Romney har drevet valgkamp i lang tid. Her med en corn dog i munnen på The Iowa State Fair, 11. august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Bakgrunn: Det endelige vendepunktet for Mitt Romney kom slik jeg ser det med seieren i Illinois den 20. mars (selv om Nate Silver argumenterer for at det kom i Michigan), og trippelseieren i Wisconsin, Maryland og District of Columbia har bekreftet inntrykket av at det kun er et tidsspørsmål før den tidligere Massachusetts-guvernøren kan fokusere fullt og helt på motstanderen i Det hvite hus.

  I POLITICOs rykende ferske e-bok, Inside the Circus, Romney, Santorum and the GOP race, et must for #ampolitikk junkies, skriver Mike Allen og Evan Thomas følgende:

  «One of the clichés of presidential campaigning is that a vigorous challenge can strengthen a candidate – sharpen arguments, expose weaknesses in time to mend them, and generally toughen character, a little bit the way a military academy does by stressing its cadets.»

  Med det som bakteppe: Har nominasjonskampen styrket eller svekket Mitt Romney?

  Svein Melby, senior­forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier: «Nominasjonskampen har styrket Romney. Den har bidratt til å gi han noe som kan bli et vinnerbudskap. Må dog forbedre sitt image.»


  Jan Arild Snoen, kom­men­tator for Minerva: «Romney er noe svekket. [Nominasjonskampen har] tydeliggjort manglende common touch.»


  Anders Tvegård, NRKs Washington-korrespondent: «Romney er noe svekket, men også godt forberedt på eventuelle motangrep. ‘Grums’ på bordet i primærvalget. Partiet samles. Lenge til november.»


  Anders Romar­heim, forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier: «Svekket. Men ikke all verden. Obama-kampanjen har fått noen ideer å jobbe videre med. Weak spot.»


  George Gooding, pre­si­dent av Mon­ti­cello Society: «Lowered expectations, nå kan Romney overraske positivt fremover.»


  Steinar Ottesen, redaktør av PolitiskeNyheter.no: «Styrket på lang sikt. Bygget en bedre organisasjon i flere stater.»


  Hilde Eliassen Restad, senior­forsker ved Norsk uten­riks­po­li­tisk insti­tutt og bidragsyter på amerikanskpolitikk.no: «Enig George Gooding, Romney kan nå etterhvert komme tilbake i NEW and IMPROVED innpakning.»


  Steinar Solås Suvatne, bidragsyter på amerikanskpolitikk.no: «Styrket! Samler Det republikanske partiet bedre enn fryktet. Bra organisasjon.»


  Og hva mener jeg?


  Are Tåg­vold Flaten, redaktør av amerikanskpolitikk.no: «Romney har virkelig fått prøvd seg i en nominasjonskamp mange trodde var så godt som en formalitet. Han har luftet skjelettene i skapene – både i det ene og det andre huset – og er en langt sterkere kandidat i april 2012 enn han var i begynnelsen av januar. Men angrepene er nå prøvesmakt og servert på gullfat for Obama.»


  Hva mener du? Kommentarfeltet venter.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også