Mer

  Romneys trippelseier, og veien videre

  Tirsdag vant Mitt Romney Wisconsin, Maryland og District of Columbia, og slo med det tre nye spiker i Rick Santorums kiste. Men Santorum gir seg ikke.

  Mitt Romney i rampelyset i Cape Canaveral, Florida, 27. januar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Romney sikret seg ikke bare flest stemmer i går, men også desidert flest delegater. Halveis i fordelingen av de 2286 delegetane er han med det enda et steg nærmere det magiske tallet 1144.

  Romney brukte sin seierstale i Milwaukee (som du ser nederst i innlegget), til å angripe president Obama, framfor rivalen Santorum. Obama angriper også Romney i sin ferskeste reklamefilm, og Romney og Obama har på mange måter tjuvstartet på høstens valgkamp.

  Det endelige vendepunktet kom med seieren i Illinois, og Romney brukte valgdagen den 20. mars sammen med rike bidragsytere. Og budskapet var klart: Hold ut litt lenger, så kan dere snart bidra til kampen mot president Obama.

  Romney må imidlertid kjempe videre, og Santorum satser nå, som Steinar Solås Suvatne var inne på her om dagen, alt på hjemstaten Pennsylvania den 24. april. Han snakker også om ulike delstater i mai, men han må vinne Pennsylvania – som han tapte med historisk stor margin da han søkte gjenvalg som senator i 2006 – for å kunne fortsette.

  Santorum må nå vinne mer enn 75 % av de resterende delegatene for å nå 1144, men han har selv sagt at målet er å hindre Romney fra å nå tallet som sikrer nominasjonen.

  «Dere kjenner meg,» sa Santorum i sin tale (som du ser nedenfor). «Dere vet hvor hardt jeg arbeider. Dere vet hvor sterkt jeg tror på tingene og verdiene som det sørvestlige Pennsylvania har innprentet i meg,» fortsatte han.

  AmerikanskPolitikk.no dekker den siste fasen av den republikanske nominasjonskampen i Pennsylvania og New York i slutten av april.

  De tørre tallene:

  Wisconsin

  1. Romney 44,1%
  2. Santorum 36,9 %
  3. Paul 11,2 %
  4. Gingrich 5,9 %
  1. Romney 49,1 %
  2. Santorum 28,9 %
  3. Gingrich 10,9 %
  4. Paul 9,5 %

  District of Columbia

  1. Romney 70,2 %
  2. Paul 12 %
  3. Gingrich 10,7 %
  4. Huntsman 7 %

  Romneys seierstale:

  httpv://youtu.be/ltM7JVlHaCo

  Santorums tale:

  httpv://youtu.be/ZAVIbPPUmIY

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også