Mer

  Santorums last stand?

  Tirsdag 3. april ruller republikanernes nominasjonskamp videre til Wisconsin, Maryland og District of Columbia. Til sammen kjempes det om 98 delegater, og Mitt Romney er igjen favoritt. Hører Rick Santorum den feita dama nynne svakt i bakgrunnen?

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Etter alt å dømme blir det jevnt i Wisconsin, selv om Real Clear Politics plasserer Romney 7,5 % foran Santorum. Til sammenligning gir en Public Policy Polling-måling Romney en ledelse på hele 25 % i Maryland. Dersom Santorum skal sjele delegater fra Romney i denne omgang, må det sannsynligvis skje i The Badger State.

  Det er viktig å peke på at Santorum jevnt over har en tendens til å gjøre det bedre på valgdagen enn på meningsmålingene i forkant. Det så man tydelig i Michigan – medias hype av Mitt Romney virker til å skape en viss ’gå-imot-strømmen’ tendens blant republikanerne.

  Om Rick ”The Comback Kid” Santorum kan skrape sammen nok momentum til å vinne Wisconsin er derimot usikkert. Trolig blir det vanskelig. Den siste tiden har attpåtil Jeb Bush, Marco Rubio, Paul Ryan og tidligere president George H.W. Bush samlet seg rundt Romney, og støttet hans kandidatur.

  Santorum har allikevel, i likhet med Newt Gingrich, lovet å forbli i kampen til Romney eventuelt når de berømte 1144 delegatene som kreves for å sikre nominasjonen. Dette er et løfte Santorum har bekreftet de senere dagene; uansett utfall denne uken, sikter juristen mot Pennsylvania 24. april, og den republikanske landskonvensjonen i Tampa i august.

  Winner takes all

  Allikevel kan en hevde at kniven nå nærmer seg Rick Santorums strupe, sakte men sikkert. Alle tre valgene på tirsdag er flertallsvalg, hvilket i praksis vil si at Santorum ikke scorer poeng for å gi Romney en dugelig og overraskende god kamp i delstatene. Han må vinne.

  Romney kan altså, i det som nå er kjent Mitt Romney stil, ta enda et skritt nærmere seier, uten å nødvendigvis imponere eller overbevise.

  I dag har han 503 delegater. Med full klaff på tirsdag vil Romney ligge på 601. Santorum vil da inneha 195. Per dags dato må Santorum vinne i overkant av 70 % av de resterende delegatene for å nå 1144. Uten ytterligere gevinst på tirsdag, vil denne prosentandelen bare stige.

  En dame skriver seg opp som frivillig for Rick Santorum i Myrtle Beach, South Carolina, i midten av januar. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Høreapparat

  Med disse tallene i bakhodet, kan det virke hardt å forstå hvordan Rick Santorum allikevel er optimistisk. Men det er han. Og, bare så det sagt, Santorum er ikke enig med amerikanskpolitikk.no når vi sier han bør få til et målbart resultat på tirsdag for å få tilbake vind i seilene.

  Santorum ser nemlig fremover, og nevner hjemstaten Pennsylvania (24. april), North Carolina, Indiana, West Virginia (alle 8. mai), Kentucky, Arkansas (begge 22. mai), og Texas (29. mai) som delstater hvor han kan gjøre gode valg, og opprettholder en optimisme han strengt tatt er programforpliktet til å inneha.

  I Rick Santorums ører er den svake summingen av den berømmelige feite dames forberedende stemmeøvelser ikke til å oppdage. Så kan en spørre seg om Santorum simpelthen trenger høreapparat, eller om han nok en gang har ett ess opp i ermet. Tirsdag 3. april gir oss første svar på det.

  Les også