Mer

  Russland og forsnakkelser

  Både president Obama og Mitt Romney – mulige motstandere til høsten – har kommet med uheldige uttalelser de siste dagene. Fellesnevneren: Russland.

  President Obama i samtale med Russlands Dimitri Medvedev, 24. juni 2010 (Official White House Photo by Pete Souza).

  Obama, til Russlands president Dimitri Medvedev i Seoul, mens mikrofonen enda var på:

  «Dette er mitt siste valg. Etter valget har jeg mer fleksibilitet

  De snakket om rakettforsvar, og Medvedev svarte at han ville videreformidle denne beskjeden til «Vladimir.»

  Romney, med utgangspunkt i Obamas uttalelse, til CNNs Wolf Blitzer på mandag:

  «Russland er ikke en vennlig aktør i verdenssamfunnet. De fortsetter konstant å støtte Syria, de støtter Iran, de kjempet mot oss da vi ville innføre nedslående sanksjoner mot Iran. Russland er vår største geopolitiske fiende, og de fortsetter å kjempe for verdens verste aktører.»

  Tilbake til 80-tallet

  Etter å ha fulgt Romney på kryss og tvers i USA siden desember er uttalelsen overraskende, ettersom Romney hele veien har fokusert på Iran og Kina.

  Romney innså også at han hadde forsnakket seg, og tilføyde følgende: «Den største trusselen USA står overfor er et Iran med atomvåpen … [Men] hvem er det som alltid støtter verdens verste aktører? Det er alltid Russland, typisk med Kina ved sin side.»

  Medvedev svarte med å be Romney om å «bruke hodet,» og Romney svarte ham hos Jay Leno i går kveld: «De støtter i bunn og grunn verdens verste aktører, og når Amerika prøver å legge press på disse aktørene med sanksjoner eller andre FN-handlinger, støtter alltid Russland det jeg anser som verdens verste aktører.»

  Er «verdens verste aktører» Romneys versjon av Bushs (og David Frums) «ondskapens akse»?

  Bildet av Obama

  Jeg tror imidlertid Obamas forsnakkelse har potensiale til å bli mer skadende i valgkampen enn Romneys. For hvilken forsnakkelse passer best inn i en tredvesekunders reklamefilm?

  Det er også viktig å huske på hvilket publikum Romney er avhengig av fram til høsten, og blant disse taper han lite på å beskrive Russland på denne måten.

  Obamas bemerkning til Medvedev spiller imidlertid rett inn i høyresidens narrativ om «sosialisten» Obama: Du kan ikke stole på ham! Han bukket for en konge i Saudi Arabia, og hva sier han til russerne og kineserne når ingen hører på? «Etter valget har jeg mer fleksibilitet.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også