Mer

  Santorum vant Louisiana

  Rick Santorum vant primærvalget i Louisiana med større margin enn forventet, men dynamikken i nominasjonskampen forblir uendret. Det neste slaget står i Wisconsin 3. april.

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Resultatene (100 %): 1. Rick Santorum 49 % (91,305), 2. Mitt Romney 26,7 % (49,749), 3. Newt Gingrich 15,9 % (29,655), 4. Ron Paul 6,1 % (11,460).

  “You don’t believe this race is over. You didn’t get the memo,» sa Santorum til en liten gruppe støttespillere i Wisconsin lørdag kveld, delstaten som avholder sitt primærvalg den 3. april.

  Kun et knippe av Louisianas 46 delegater fordeles umiddelbart (mens de resterende fordeles på et senere tidspunkt), og natt til søndag så det ut til at Santorum fikk 10, og Romney 5.

  Poenget er at Romney plukker med seg såpass mange delegater at Santorum ikke spiser opp stort av forspranget.

  Wisconsin

  Santorum setter nå sin lit til at primærvalget i Wisconsin den 3. april blir vendepunktet i nominasjonskampen.

  Selv er jeg av den oppfatning at vendepunktet kom med Romneys klare seier i Illinois tidligere i uken.

  Santorum mente vendepunktet ville komme i Michigan, deretter Ohio, og så i Illinois.

  Og nå snakker han altså om Wisconsin.

  Men i Wisconsin har Romney og hans støttespillere allerede brukt langt mere penger enn Santorum, og det skal ikke undervurderes. Romney leder også klart på den ferskeste meningsmålingen (Rasmussen Reports, 21. mars) i delstaten.

  Romney og Santorum

  Valgresultatet fra Louisiana bekrefter nok engang at det nå står mellom Romney og Santorum, og at de to kandidatene appellerer til ulike deler av det republikanske elektoratet. Gingrich og Paul har etterhvert funnet seg til rette på tredje og fjerdeplass, der de også ligger i jakten på delegater.

  Stillingen i delegatjakten etter Louisiana ser slik ut, via statsviteren og delegatnerden Josh Putnam (@FHQ):

  1. Mitt Romney 503
  2. Rick Santorum 195
  3. Newt Gingrich 135
  4. Ron Paul 27
  Tallene inkluderer ikke 337 ubundne delegater, som per definisjon ikke fordeles før på et senere tidspunkt. 1144 sikrer nominasjonen.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også