Mer

  Etch-a-Sketch hysteriet

  JEFFERSON CITY, MISSOURI: Morgenen etter Romneys seier i Illinois kom pressetalsmannen Eric Fehrnstrom med en uheldig uttalelse som umiddelbart ble brukt av republikanske såvel som demokratiske motstandere.

  Fehrnstrom, til CNN:

  «Jeg tror man trykker på en resetknapp før høstens valgkampanje. Alt forandres. Det er nesten som en Etch a Sketch – du rister på den, og vi starter helt på nytt.»

  Rick Santorum var i likhet med Newt Gingrich rask til å utnytte uttalelsen. Her med en Etch-a-Sketch i hånda onsdag formiddag.

  Fehrnstroms uttalelse peker imidlertid på et moment som gjelder samtlige presidentkandidater – både demokratiske og republikanske – som vinner nominasjonen: Spillereglene og taktikken endres i det en beveger seg fra nominasjonskamp til presidentvalgkamp. Som partiets fanebærer kjemper du ikke lenger om delegater til landsmøtet, men om vippestater og valgmannsstemmer til the Electoral College. Du entrer en ny fase av valgkampen.

  Men Fehrnstroms uttalelse spiller samtidig på en oppfatning av Romney som en værhane, som en som sier det han må, når han må, for å vinne.

  Etch-a-Sketch-metaforen er dermed en oppdatert versjon av «flip flopp»-betegnelsen, som attpåtil passer rett inn i det Santorum og Gingrich har sagt om Romney i lang tid: Du kan ikke stole på ham, for du vet ikke hvor du har ham.

  Levetid

  New York Times hadde i dag hele tre artikler som tok for seg uttalelsen, og vi kommer nok til å høre om Etch-a-Sketch i en periode framover. Både Santorum og Gingrich veivet med leketøyet på sine valgkamparrangementer på onsdag, og det kommer de til å fortsette med en stund.

  Men det ser ikke ut til å svekke Romneys momentum nevneverdig.

  Nedenfor ser du videoen Gingrich-kampanjen har laget med utgangspunkt i uttalelsen:

  httpv://youtu.be/UfkdJZg4jqI

  Og her er Ron Paul-kampanjens svar:

  httpv://youtu.be/d5pLrwINs1o

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også