Mer

  Valgdag i Illinois: Exit-polls fra 2008 gir Romney grunn til bekymring

  Med solid medvind i seilene setter Mitt Romney kursen fra seier i Puerto Rico til Illinois. Her venter han tøffere motstand. Og kanskje har Romney-leiren større grunn til bekymring i forkant av tirsdagens nominasjonsvalg enn hva man kanskje skulle tro?

  Årsaken er denne; Illinois’ ofte oversette evangelisk kristne velgergruppe. Exit-polls fra det republikanske nominasjonsvalget i 2008 viser nemlig en delstat hvor 42 % av de republikanske velgerne identifiserer seg selv som evangelisk kristne. Dette er som kjent en velgergruppe som klart segner til Rick Santorum, og har vært utslagsgivende i den tidligere Pennsylvania-senatorens smått overraskende suksess.

  Skulle denne velgergruppen, i all hovedsak basert i de rurale områdene sør i delstaten følge trenden fra tidligere i nominasjonsprosessen, og dermed forbli skeptiske til Romney, kan det gi ytterligere vann på mølla for en allerede moderne klassiker i det republikanske partiet: ”Mitt Romney er for moderat for å forene partiet”. Rick Santorum vil ventelig utnytte et svakt valgresultat for Romney i Illinois til det fulle, og slå fast at Romney er for lik Barack Obama til å slå ham i høstens valg, og ikke representerer et konserativt alternativ til den sittende presidenten.

  Nettopp Santorum virker også fullt klar over Illinois betydning. 53-åringen uttalte nylig at en seier i Illinois nær sagt ville garantere ham den republikanske nominasjonen. Dette sier Santorum med visshet om at selv med de 69 delegatene fra Illinois på sin side, er Romney betraktelig nærmere de 1144 som kreves for å sikre nominasjonen. Det er snarere ringvirkningene et svakt resultat i Illinois Santorum mener kan havarere Romney-skipet en gang for alle. Da kan ikke all verdens medvind fra hjelpe den tidligere forretningsmannen.

  Mitt Romney møter altså en gammel kjenning til dans i Illinois på tirsdag; spørsmålet om hans evne til å forene moderate og konservative krefter i partiet. Her er ikke en seier alltid godt nok – før eller siden må Mitt Romney vinne på knockout, ikke bare gå rundene og slite seg til seier på poeng.

  Les også