Mer

  Romneyseier i Obamas Illinois

  CHICAGO, ILLINOIS: Mitt Romney vant primærvalget i Illinois med klar margin, og han har tatt enda et steg på vei mot nominasjonen.

  Mitt Romney vant Illinois med enda større margin enn det Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av meningsmålinger tilsa. Foto: Knut Egil Wang / VG.

  For det første, resultatene (99,7 %): Mitt Romney 46,7 %, Rick Santorum 35 %, Ron Paul 9,3 % og Newt Gingrich 8 %.

  Tallene fra de såkalte exit-pollsene viste tidlig at Romney kom til å gjøre det godt, blant annet takket være støtten fra velstående, og fra høyt utdannede velgere. 6 av 10 mente for øvrig at det er Romney som har best sjanse til å slå Obama til høsten, mens han også kom best ut blant velgerne på spørsmålet om hvem som best forstår problemene til vanlige amerikanere. Forrige gang han kom best ut på dette spørsmålet var i Florida, der han også vant klart.

  Santorum vant også denne gangen flest valgdistrikt, et tegn på hans rurale appell, men Romney vant der det gjaldt som mest.

  «Måtte» vinne Illinois

  Gitt dekningen i opptakten til valget i Illinois vil de som har fulgt med på nominasjonskampen en stund lese valgresultatet som et slags déjà vu.

  Etter tapet i South Carolina måtte som kjent Romney vinne Florida, og han vant klart. Etter tapene i Minnesota, Colorado og Missouri måtte han vinne hjemstaten Michigan, og han vant. Men Rick Santorum var blitt «ikke-Romney» kandidaten, og han måtte også slåes i Ohio for å settes på plass. Og Romney vant også der, men knepent. Deretter fulgte tap i Kansas, Mississippi og Alabama (selv om Romney vant andre steder samtidig), og den neste kampen i slaget mellom Romney og Santorum ville stå i Illinois.

  Romney måtte vinne også her for å bevise – i følge mediene – at han faktisk fortjente nominasjonen, og det gjorde han. Denne gangen med meget klar margin.

  Jakten på delegater

  Betyr det at det bare er å pakke sammen og forberede seg til Obama mot Romney til høsten?

  Ikke helt, for Romney trenger fortsatt en god porsjon delegater for å sikre seg nominasjonen.

  Dersom han hadde sanket alle Illinois 69 delegater (noe han ikke gjør), måtte han fortsatt ha vunnet samtlige delegater i de kommende valgene helt fram til den 29. mai for å nå 1144 – det magiske delegattallet.

  Det skjer ikke, så nominasjonen fortsetter med fire kandidater som alle har sagt at de ønsker å ta det hele veien til landsmøtet i Tampa i august. Både Rick Santorum og Newt Gingrich har sagt at de ønsker å sørge for at Romney ikke når 1144, selv om de selv ikke skulle nå det tallet.

  Valgdagen

  Kylling på en seng av israelsk cous-cous stod på menyen da Mitt Romney inviterte rike bidragsytere til lunsj på Hiltonhotellet i sentrum av Chicago tirsdag formiddag, mens valglokalene var åpne på utsiden.

  Mange i rommet hadde allerede gitt det maksimale beløpet de kan gi i løpet av primærvalget, men lunsjen hadde også et annet formål: Takke for støtten, og å sørge for at den er der også etter at nominasjonen er sikret, da det kan doneres flere penger, og da de trengs enda mer.

  Takket være noen snille Romney-støttespillere entret jeg ballsalen i ført dress og slips, men for anledningen uten båndopptaker og kamera. De jeg snakket med hadde allerede stemt på Romney (en var der like etter klokken seks tirsdag morgen), og de nevnte mulighetene hans til å kunne slå Obama som en viktig begrunnelse. En mann i femtiårene som nettopp hadde fått bildet sitt med Romney (noe kun de som hadde gitt 2500 dollar fikk lov til), nevnte potensialet for å tiltrekke seg uavhengige velgere som viktig.

  Senere samme kveld, etter en fotosesjon og en kort tale på en hagefest i en rik forstad til Chicago (der jeg også var så heldig å få delta), gjorde Romney seg klar til å dra til valgvaken.

  «Jeg har veldig lyst til å slå Obama,» sa han til slutt, til støttespillernes store begeistring.

  PS: Inntrykkene fra lunsjen på Hiltonhotellet og hagefesten utenfor Chicago fordøyes fortsatt, og det kommer mer senere.

  Seierstalen til Romney ser du her:

  httpv://www.youtube.com/watch?v=Y9tntYVDoNY

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også