Mer

  Missouri: Santorum er mannen

  OSAGE BEACH, MISSOURI: «Dette racet er på langt nær over,» sa Rick Santorum dagen før valgdagen i Missouri, der han er storfavoritt til å vinne.

  Rick Santorum i Main Street Music Hall i Osage Beach, Missouri, fredag morgen. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  «Hvem vil du stole på?» spør Santorum.

  «Deg!» roper en dame i publikum.

  «Hvem stoler du på at kan utfordre Obama?» fortsetter han.

  «Deg!» roper flere.

  «Rick!» roper en høyrøstet mann bak meg.

  Fredag morgen hadde Rick Santorum tatt turen til idylliske Osage Beach, en times kjøretid sør for delstatshovedstaden Jefferson City. Det var dagen før valgdagen i staten der han er soleklar favoritt til å vinne i caucusvalget på lørdag.

  Sent ute

  Før Santorum ankom stod det nitten stykker med Rick Santorum-plakater i hendene og ventet på scenen. Nasjonalsangen, troskapseden og bønnen var unnagjort, men det kunne virke som om Santorum hadde tatt veien til adressen som stod oppført på hans egen hjemmeside, for så å havne på en tom parkeringsplass i den andre enden av byen. Det gjorde nemlig jeg, og jeg var redd for at jeg ville gå glipp av hele arrangementet.

  Men jeg fant fram, og Santorum kom til slutt.

  Lærdommen fra mellomvalget

  «Dette racet er på langt nær over,» sier Santorum etter hvert. «Dette valget må handle om klare valg, … og jo klarere forskjellene er, desto større sjanse har vi til å vinne til høsten,» fortsetter han.

  Santorum mener mellomvalget til Kongressen i 2010 var et forvarsel for hvordan det kommer til å gå dersom partiet nominerer ham.

  «Jeg sier alltid, ‘takk Gud for Tea Party-bevegelsen,'» sier han, en uttalelse jeg imidlertid aldri har hørt før, selv om jeg har fulgt den tidligere Pennsylvania-senatoren helt siden Iowa i desember.

  Nøkkelen til suksessen i mellomvalget, som ga republikanerne kontroll over Representantenes hus etter en historisk framgang, er i følge Santorum å stille med en så konservativ kandidat som mulig.

  (saken fortsetter under bildet)

  Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Romney og etablissementet

  «Etablissementet mener vi må nominere en som appellerer i Los Angeles og New York…,» sier Santorum, en uttalelse som høster akkurat den buingen fra publikum han hadde lagt opp til.

  «Vi trenger en som er autentisk, en som ikke har vært på hver side av hver eneste sak,» fortsetter han, et lite subtilt stikk i retning Romney.

  Han angriper deretter Romney for å ha donert penger til Planned Parenthood, og legger ut om de dagene da Romney var «Pro-Choice,» den amerikanske betegnelsen for det som omtales som tilhengere av «selvbestemt abort» i Norge.

  Budskapet: Romney er en flip-flopper du ikke kan stole på. Santorum beskrev deretter Romneys skiftende posisjonering med følgende uttalelse: «Convenient conversion experiences.»

  «Missouri stemte for en måned siden, og dere sendte et tydelig budskap,» avsluttet han. «Men for at det skal bety noe må vi vinne med meget klar margin her i morgen.»

  En stemme fra Mike

  Mike Madden fra Lake of the Ozarks kommer til å stemme på Santorum.

  «Hans perspektiver på Gud og familie er viktig for meg,» sier Mike, som inntil nylig vurderte å stemme på Ron Paul. Men han mener Santorum har en bedre sjanse til å vinne enn kongressmannen fra Texas.

  Han liker også Romney, men hovedgrunnen til at det ikke blir ham er helsereformen hans og likhetene med «Obamacare,» som for Mike er den viktigste motivasjonsfaktoren til å stemme i mot Obama til høsten.

  Romney-Santorum?

  Men hva tror du om et samarbeid mellom Romney og Santorum?

  «Det hadde vært en vinnende kombinasjon. Det ville vært perfekt,» sier Mike, som om det plutselig gikk opp et lys for ham.

  I det Santorum beveger seg i vår retning tar jeg opp båndopptakeren og gjør meg klar til å spørre ham om nettopp det.

  Mike her sier han kunne tenke seg en ticket med deg og Romney, hva tror du om det?

  «Og…, det…» sier Santorum, før han stopper opp midt i setningen, som muligens fortsatte på denne måten i hans eget hode: «… er det sikkert ikke så lurt at jeg svarer på.»

  Tror du du kommer til å vinne her i morgen? spør jeg isteden.

  Det spørmålet svarer han på:

  «Vi satser på det,» sier han, før han hilser på Mike som står ved siden av.

  En sjekk på 1000 dollar

  Mike, som allerede har fortalt meg at han for første gang skal gi en betydelig sum til en politiker, drar opp en sjekk på 1000 dollar, og gir den til Santorum.

  Santorum sier «takk,» bretter den sammen, og smiler stivt på bildet sammen med Mike og et par av kollegaene hans, mens Secret Service-vaktene sier at det er på tide å gå.

  En million dollar

  Santorum-kampanjen sier de har samlet inn mer enn en million dollar siden onsdag, og håper å kunne bruke mest mulig penger i Illinois, der primærvalget går av stabelen den 20. mars.

  Der venter Romney, som ikke tør satse på at angrepene fra Super PACen «Restore Our Future» ville være nok denne gangen.

  Målet er å stanse entusiasmen rundt Santorum, krympe størrelsen på elektoratet, og satse på at hans egen organisasjon skal gi ham seieren i Obamas hjemstat. Her ser du Romneys motgift mot Santorums momentum:

  httpv://youtu.be/nCmgK4SQ260

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også