Mer

    Santorum vant Alabama og Mississippi

    Rick Santorum vant både Alabama og Mississippi tirsdag kveld, mens Newt Gingrich måtte ta til takke med to andreplasser. Mitt Romney sanket nye, verdifulle delegater, og nominasjonskampen fortsetter videre med full styrke. Med Santorum som det klare alternativet til Romney.

    Rick San­torum på Dreamland Bar-B-Que i Tuscaloosa, Alabama, mandag for­middag. Foto: Are Tåg­vold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    «Vi gjorde det igjen!» sa Rick Santorum til de engasjerte tilhengerne på valgvaken i Lafayette, Louisiana, tirsdag kveld.

    I det han gikk opp på scenen var det allerede klart at han hadde vunnet Alabama, og i det han avrundet fikk han høre fra salen at han også hadde vunnet Mississippi.

    Stemmene fordelte seg slik:

    • Mississippi (99,9 %): Santorum 32,8 %, Gingrich, 31,2 %, Romney 30,6 %, og Paul 4,4 %.
    • Alabama: Santorum 34,5 %, Gingrich 29,3 %, Romney 29 %, Paul 5 %.

    En mot en mot Romney

    I forkant av tirsdagens valg uttalte Romney at Santorum var inne i «den siste desperate fasen av valgkampen,» en uttalelse som virker noe bråkjekk onsdag morgen, etter Santorums dobbeltseier.

    «Det er på tide at konservative samler seg,» sa Santorum i talen sin.

    «Dette er en grasrotkampanje,» fortsatte han, og Santorum takket velgerne i Mississippi og Alabama for at de støttet ham, på tross av at store deler av partieliten støtter Romney.

    Santorum er nå det soleklare alternativet til Mitt Romney i nominasjonskampen, men mulighetene hans svekkes av Gingrich sin tilstedeværelse, som ikke bare stjeler potensielle stemmer, men også delegater.

    Og Gingrich viste ingen tegn til at han tenker å trekke seg i talen sin tirsdag kveld.

    (saken fortsetter under bildet)

    Rick Santorums cowboystøvler. Foto: Are Tåg­vold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

    Som jeg skrev om i går, så var det klare tegn til Santorum var bedre organisert i Mississippi og Alabama enn Gingrich, og det betalte seg altså på valgdagen.

    Delegatene

    Etter det ble kjent at Santorum vant Alabama ble Eric Fehrnstrom, Mitt Romneys sjefsstrateg, intervjuet på CNN.

    Hovedbudskapet: Santorum har ikke matten på sin side, og det er kun Romney som har en realistisk mulighet til å samle de 1144 delegatene som sikrer nominasjonen.

    Fehrnstrom har helt rett i at Romney ligger best an, men det er også et faktum at Santorum kan gjøre det vanskelig for Romney å nå det magiske nummeret, selv om han ikke nødvendigvis når det selv.

    Delegatene fra Alabama (47) og Mississippi (37) ble omtrent delt i tre mellom Santorum, Gingrich og Romney, men det ble ventet at resultatene fra Hawaii og Amerikansk Samoa ville sørge for at Romney faktisk sanket flest delegater tirsdag kveld (Oppdtering: Romney vant begge, og fikk med seg flest delegater totalt).

    Men det betyr ikke at Romney får noe medvind etter tirsdagens resultater, snarere tvert i mot. For det er media-narrativet som gjelder.

    På forhånd skrev jeg på Twitter at Romney ville ha en god kveld med mindre Santorum vant både Mississippi og Alabama, og at han ville leve godt med Gingrich i medvind eller et splittet resultat mellom Gingrich og Santorum.

    Santorum vant altså begge, og det innebærer at han vil samle inn nye penger fram mot neste salg mot Romney. Romney er klar over trusselen, og har satt av de to neste dagene til pengeinnsamling i New York og Washington, D.C.

    Veien videre

    På lørdag er det caucusvalg i Missouri, men det neste store slaget i kampen mellom Romney og Santorum vil stå i Illinois den 20. mars.

    AmerikanskPolitikk.no er allerede på plass i Missouri, og tar turen til Illinois i helgen.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Grunnlegger og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

    Les også