Mer

  Alabama: Rødt kjøtt eller organisasjon?

  Inngangen til det ærbødige Alabama Theater i Birmingham, Alabama. Foto: Are Tåg­vold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Mandag kveld ble tidenes første Alabama Presidential Forum arrangert i det ærbødige Alabama Theater i sentrum av Birmingham, Alabama. Kvelden før primærvalget i Alabama og Mississippi møtte Newt Gingrich og Rick Santorum opp, og førstnevnte stjal showet.

  «Du kan bidra til at Barack Obama kun får én presidentperiode…»

  Mannen som introduserer Rick Santorum og som ber publikum om å bruke stemmeretten på tirsdag får såvidt fullført setningen før de frammøtte hoper ut av setene sine, klapper, og roper for full hals.

  Damene bak og foran meg mer skingrende enn andre.

  To stiler

  Foran et fullsatt teater med republikanere på fløyelsrøde seter og med popcornduft i lufta, er det to ulike typer kandidater som presenterer seg.

  De frir begge til det samme segmentet av det republikanske primærvalgelektoratet, de presenterer seg begge som det konservative alternativet til Mitt Romney og Barack Obama, men de gjør det på forskjellige måter.

  Santorum med en alvorlig tone, og med en tale som ikke legger opp til applaus hvert minutt.

  Gingrich med en spydig og tidvis humoristisk tone, med en trang til å få kontinuerlig respons fra publikum.

  Han kaster ut rødt kjøtt i hytt og pine.

  Gingrich maler i perioder med brede og misvisende penselsstrøk, presenterer en svart-hvit virkelighet – «Obama forholder seg til Saul Alinsky sine tekster, jeg forholder meg til Grunnloven og Uavhengighetserklæringen», og «Det er helt greit for Obama med bensinpriser på 8-9 dollar, jeg vil ha de ned til 2,50» – og forklarer publikum at Obama er en radikal venstremann som nekter å endre mening når han har feil.

  Sett under ett er Newt-showet imponerende simpelthen fordi han har stålkontroll på hva akkurat dette publikumet vil ha.

  Og de svelger det rått.

  Organisasjon

  Men er det nok?

  Damen som sitter ved siden av meg jobbet for Gingrich på 1990-tallet, men vil ikke siteres ettersom hun har noen kritiske kommentarer om valgkampanjen hans.

  «Jeg ville virkelig hjelpe til,» sier hun, og forteller at hun og vennene har organisert lokallag for Gingrich og det hele.

  Men de har aldri hørt tilbake fra kampanjen. Ikke et pip. «Det er veldig synd,» sier hun.

  Yard signs

  Utenfor står det fire-fem stykker og deler ut Rick Santorum skilt som folk kan ta med seg hjem for å sette i oppkjørselen. Men det står ingen fra Gingrich-kampanjen der.

  De samme folkene som nettopp ga Gingrich stående applaus, spaserer hjem med Santorum-skilt.

  En av karene jeg snakker med bekrefter inntrykket av at Santorum er bedre organisert her enn Gingrich.

  «Jeg har nesten bare sett Santorum-skilt rundt omkring her i Birmingham,» sier han.

  Mens Gingrich kun deltok på fellesarrangementer på mandag – det vil si arrangementer Gingrich-kampanjen ikke arrangerte på egenhånd – hadde Santorum i tillegg tre andre arrangementer.

  Og mens Gingrich ble værende igjen for å hilse på folk etter talen i teateret mandag kveld, hadde Santorum allerede tatt turen sørover til Montgomery for å delta på dagens siste valgkamparrangement.

  Samlet sett kan det virke som om Santorum har gjort et grundigere forarbeid enn Gingrich, noe som kan betale seg i dag. Men Gingrich blir oppfattet som en sørstatskar, og det skal ikke undervurderes i sør.

  Natt til onsdag norsk tid får vi svaret.

  OPPDATERT: Santorum vant både Alabama og Mississippi.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også