BRANDON, MISSISSIPPI: Newt Gingrich satser alt på at hans lovnader om billigere bensin skal få ham tilbake i valgkampen. Tirsdag er det valg i Mississippi og Alabama.
Newt Gingrich drømmer om en verden med billigere bensin. Her i Brandon, Mississippi, søndag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.
Newt Gingrich sitt hovedbudskap om dagen er å få bensinprisen ned til $2,50 per gallon – omtrent 4 kroner literen – en god pris med tanke på at gjennomsnittprisen i USA for øyeblikket ligger like under $3,80.
Newts plan
Han har dermed satset høyt på samspillet mellom misnøyen med bensinprisene, og folkets tiltro til hans løsninger. Gingrich har tidligere skrevet boka «Drill Here, Drill Now, Pay Less,» og har en plan bestående av tre punkter.
1) Godkjennelse av Keystone XL-prosjektet (ledningenett fra Canada og sørover), 2) åpne deler av Mexicogulfen for oljeboring, 3) og gjøre det samme i deler av det fredede Alaska.
«Tre signaturer!» sa Gingrich, som mener Obama kan gjøre langt mer for å snu trenden enn det han gir uttrykk for.
Komiker
I gjennom hele talen høster Gingrich latter fra publikum, og som regel fordi han fremstiller president Obamas standpunkt som irrasjonelle, smålige, og latterlige.
«Han befinner seg i ko-ko land!» sa Gingrich på et tidspunkt, mens jeg selv lot meg fascinere av ekteparet som byttet på å holde en iPhone som de brukte til å filme Gingrich i grøtete kvalitet i mer enn tre kvarter.
Blame game
Med det sagt, anklagende pekefingre heves i takt med stigende bensinpriser i USA, og skyllebøttene kastes fra enten venstre eller høyre, avhengig av hvem som sitter ved roret.
«Hva synes du om det han har å si?» spør en hyggelig dame ved siden av meg midt under talen. «Litt for gimmick-aktig og simplistisk etter min smak,» svarer jeg. Jeg får et høflig smil tilbake.
(saken fortsetter under bildet)
Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.
Før talen slår jeg av en prat med Sid Cox. Han er er i 60-åra, og deltar på sitt første valgkamparrangement noensinne. Han bor på den andre siden av gata, og følte han burde ta turen.
Ressurser nok hjemme
Sid liker Gingrich. «Han er den eneste som kan utfordre Obama i en debatt,» sier han. Han liker Newts økonomiske budskap, og det han har å si om energipolitikk. «Vi har ressurser nok her hjemme til å forsørge oss selv,» sier han, noe Gingrich gjentar ikke lenge etterpå.
Sid sier han er klar til å støtte den som vinner nominasjonen, men føler Santorum må tre til side, ettersom han mener Gingrich har bedre muligheter til å slå Romney.
Anti…
Paul Meeks fra Flowood kommer også til å stemme på Gingrich. Han føler Newt har «en bedre visjon» for Amerika enn det utfordrerne har, og han ramser opp en rekke grunner til at han støtter Gingrich – energipolitikken, muligheten til å slå Obama, skape jobber, erfaringen – før han sier følgende:
«Jeg liker at Gingrich er kristen. Og anti-muslim.»
Jeg noterer meg uttalelsen, ser raskt opp på Paul for å sjekke om han er seriøs, ser at han er det, og lar ham snakke videre for egen maskin.
Mississippi og Alabama
På vei ut av Brandon City Hall litt etter klokken ni søndag kveld overhører jeg en eldre herremann si følgende til en kamerat: «Jeg tror denne karen virkelig vil sette en støkk i Washington.»
Gingrich-seire på tirsdag vil også sette en støkk i Santorum-kampanjen, som håper den tidligere Pennsylvania-senatoren endelig kan forene anti-Romney kreftene.
En Romney seier i sør vil derimot plassere enda noen spiker i kistene til motstanderne, og gi ham ytterligere vind i seilene. Han har allerede brukt masse penger her nede, og Sid Cox kunne for eksempel fortelle meg at han utklasser motstanderne i grad av eksponering. Både på TV, på telefon, og i materiale i posten.
Romney leder også på de ferskeste målingene i både Mississippi og Alabama, men kan det holde helt inn?