Mer

  Santorum vant Kansas

  Rick Santorum vant som forventet caucusvalget i Kansas på lørdag, og det med klar margin. Takket være det gode resultatet får Santorum med seg 33 delegater, mens andremannen Romney plukker med seg 7.

  Rick San­torum i Topeka, Kansas, fredag etter­middag. Foto: Noah Rockers / amerikanskpolitikk.no.

  Resultatene ble som følger:

  1. Rick Santorum 51,2 % (15,290)
  2. Mitt Romney 20,9 % (6,250)
  3. Newt Gingrich 14,4 % (4,298)
  4. Ron Paul 12,6 % (3,767)

  Det var kun Santorum og Paul som drev valgkamp i Kansas den siste uken, etter at både Romney og Gingrich innså at de hadde lite å tjene på å oppholde seg i staten.

  En viktig grunn til at Paul havnet på en skuffende fjerdeplass er at det bare var republikanere, og ikke demokrater eller uavhengige, som kunne stemme. Det hjelper altså ikke Paul stort at i overkant av 2000 studenter møter opp for å høre på ham (som i Lawrence, Kansas i går), så lenge det ikke er flere enn 3,767 i hele staten som møter opp for å stemme på ham.

  Kansas-seieren gir Santorum nytt momentum, og ham medvind foran valgene i Alabama og Mississippi på tirsdag, der han med seire kan sette et par spikre til i kista til Gingrich.

  Santorum fikk med seg desidert flest delegater fra Kansas (33 mot Romneys 7), men fordelen utjevnes nesten av Romneys seire i Guam og North Marianas (totalt 18 delegater).

  AmerikanskPolitikk.no tar turen sørover til Mississippi søndag morgen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også