Mer

  Kansas: Santorum marsjerer videre

  Rick Santorum i Topeka, Kansas, fredag ettermiddag. Foto: Noah Rockers / amerikanskpolitikk.no.

  TOPEKA, KANSAS: Rick Santorum håper han snart er den eneste anti-Romney kandidaten i feltet. I dag lukter det seier i caucusvalget i Kansas.

  Tror du du kommer til å vinne i morgen?

  Jeg slenger ut spørsmålet i det Santorum entrer den pent dekorerte ventehallen i den tidligere jernbanestasjonen utenfor Topeka, Kansas, fredag ettermiddag. Secret Service-agentene har allerede inntatt posisjonene.

  «Vi jobber hardt med saken,» svarer Santorum amerikanskpolitikk.no med et smil i munnviken, på vei opp til podiet, foran omtrent 250 mennesker.

  Der blir han i drøyt tre kvarter, mer enn tre ganger så lenge som rivalen Romney vanligvis holder det gående fra talerstolen.

  Alternativet

  Santorum er, i sine egne ord, «det konservative alternativet» til Mitt Romney i nominasjonskampen.

  Og slik Santorum presenterer det politiske landskapet trengs det en kandidat som representerer en klar kontrast til Obama for at republikanerne skal vinne til høsten.

  Kjernen i Santorums angrep på Romney er helsereformen han fikk igjennom i Massachusetts, og likhetene mellom den og Obamas «Affordable Care Act» fra 2010.

  Værhane

  Med utgangspunkt i Romneys uttalte støtte for et individuelt helsereform-mandat i 2009 (som også demokratene nå angriper ham for), sa Santorum i talen sin at folk ikke kan stole på hvor de har Romney, fordi han endrer seg med det politiske klimaet.

  «Vi har allerede en president som ikke forteller sannheten. Vi trenger ikke en til,» sa Santorum, som prøver å gjøre valget mellom ham og Romney til et valg om hvem velgerne egentlig «kan stole på.»

  (saken fortsetter under bildet)

  Utsikten fra pressegalleriet, der jeg etter hvert ble henvist av en politimann. Santorums eldste datter ved hans side. Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Handling fra Gud

  Romney har på sin side sagt hvor vanskelig det vil bli for både Santorum og Newt Gingrich å samle de 1144 delegatene som trengs for å sikre nominasjonen, for å argumentere for at nominasjonskampen i realiteten er over.

  «Romney har sagt at det trengs en handling fra Gud for at jeg skal vinne», sa Santorum på fredag, før han fortsatte: «Jeg vet ikke helt med ham, men jeg tror på handlinger fra Gud.»

  Kommentaren høstet humring fra publikum, og uavhengig av hva Santorum egentlig mente er det verdt å merke seg at det eksisterer skepsis til Romney blant noen velgere på grunn av hans mormonske tro.

  To mann

  Mens Romney prøver å få de andre kandidatene til å gi seg fordi han mener det bare er han som kan vinne, prøver Santorum å få Gingrich til å gi seg fordi det kun er han som kan slå Romney.

  «Det er på tide å gjøre dette til et race mellom meg og Romney.»

  «Og når det skjer, vil den konservative vinne,» sa Santorum selvsikkert.

  Bestefar fra Kansas

  «Han virker som den mest konservative,» sier en eldre herremann utenfor lokalet der Santorum har talt. Han har på seg bukseseler og en blå t-skjorte med påskriften «Kansas Grandpa», og han har nettopp plukket med seg et par Santorum-skilt. Han skal ha det ene i oppkjørselen sin hjemme.

  (saken fortsetter under bildet)

  Kansas-bestefedre for Santorum! Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Han påpeker selv at det skal mye til for at Santorum faktisk vinner nominasjonen, men det er Santorum som «representerer mest av det jeg står for.»

  Don og Kathy Elersic, et eldre ektepar fra Topeka, føler også de vet hvor de har Santorum.

  «Det kom fra hjertet, han leste ikke talen,» sier Kathy. «Og du må være veldig godt for å kunne få det til å se ekte ut.»

  «Og så god tror jeg ikke han er,» sier hun, før hun ler godt.

  De endelige resultatene ble som følger: Santorum 51,2 %, Romney 20,9 %, Gingrich 14,4 % og Paul 12,6 %.

  Flere bilder fra Rick Santorum-arrangementet i Topeka, Kansas, fredag ettermiddag ser du her:

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også