Mer

  Supertirsdagen, dagen derpå

  STEUBENVILLE, OHIO: Resultatene først: Romney vant Ohio, Alaska, Massachusetts, Virginia, Idaho og Vermont. Santorum vant Tennessee, Oklahoma og North Dakota. Gingrich vant Georgia. Men nominasjonskampen kan fortsette helt til juni.

  Romney vant desidert flest delegater (detaljer følger senere), og har tatt et nytt steg i retning nominasjonen. Det bør være overskriften.

  Men det faktum at det ble så jevnt som det ble i Ohio – en margin på 1 %! – er motivasjon nok for Santorum, som allerede onsdag morgen tropper opp i Kansas, som arrangerer sitt caucusvalg den 10. mars. Den 13. mars følger Alabama og Mississippi, før Missouri stemmer den 17. mars.

  Fire stater der Romney kommer til å slite, og der Santorum og Gingrich vil danse som mus på bordet mens Romney samler inn penger andre steder.

  Med det som utgangspunkt, og med klare signaler fra både Santorum- og Gingrich-leiren om at de kommer til å satse hardt i disse statene, så kan deler av mars arte seg som deler av februar gjorde for Romney: Med skriverier om at han ikke har det som skal til for å overbevise de mest konservative velgerne, og velgerne i sør.

  Men ikke glem delegatene (alt du trenger å vite om jakten på 1144 finner du her).

  Santorum-leiren vil forøvrig snakke høyere og høyere om at Gingrich må trekke seg, og det er liten tvil om at Romney ville vært i tøffere vær dersom han kun stod overfor Santorum.

  Santorum ville ha fått flere stemmer fra Gingrich enn det Romney ville ha gjort, og Gingrich fikk omtrent 15 % av stemmene i Ohio.

  Da jeg var i Washington, D.C. etter primærvalget i New Hampshire i januar – før jeg tok turen til South Carolina – snakket jeg med en prominent republikaner på Capitol Hill.

  «Det skulle ikke forundre meg om Romney har betalt Gingrich for å angripe ham på denne måten,» sa han, lett konspiratorisk. «Det er gull for Romney at Gingrich holder det gående,» fortsatte han.

  I ettertid framstår det som meget kloke ord.

  Fullstendige resultater fra supertirsdagen får du her.

  Hvem bør smile bredest når de våkner onsdag morgen? Romney, Santorum, Gingrich eller Paul? Kommentarfeltet venter.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også